Istoria ceaiului. Curiozitati si beneficii

ceai

Ceaiul, a doua cea mai consumata bautura din lume

Toti prietenii si cunoscutii mei stiu ca eu nu beau niciodata cafea si, pentru a o inlocui, dar si pentru a ma delecta cu diverse arome de fructe si plante medicinale, consum ceai, uneori si de 2-3 ori pe zi, iarna ceai fierbinte, iar vara, ceai cu gheata😊.

Desi, aparent, ceaiul pare o bautura banala – un simplu amestec de apa cu plante, istoria sa este foarte atractiva si dateaza de peste 5000 de ani, ceaiul fiind, dupa apa, a doua cea mai consumata bautura din lume.

Istoria ceaiului

Se pare ca tara de provenienta a ceaiului este China, unde a fost descoperit, intamplator, in timpul dinastei Tang. Legenda raspandirii ceaiului este atribuita unui calugar budist care a petrecut o perioada lunga de timp in rugaciuni si meditatii pana cand, intr-o noapte, simtindu-se slabit, a incalcat juramantul si a adormit. Fiind cuprins de mustrari de constiinta, calugarul si-a taiat a doua zi pleoapele, iar dupa caderea acestora pe pamant, a rasarit un arbust de ceai. Calugarul a preparat din frunzele lui amestecate cu apa o licoare, care ii oferea o energie uimitoare, astfel luand nastere bautura pe care astazi o cunoastem cu totii sub denumirea de ceai. Interesant este si faptul ca in limba chineza, atat cuvantul care inseamna ceai, cat si cel pentru energie, vioiciune, sunt redate prin aceeasi hieroglifa.

In trecut, ceaiul era considerat o bautura exclusiv revigoranta, care alunga somnul, fiind pregatita si consumata in cadrul evenimentelor nocturne. Se spune ca aceste proprietati energizante ale ceaiului au fost descoperite accidental de cativa pastori, care au observat ca animalele care mancasera frunze de ceai erau extrem de vioaie.

Multa vreme, modalitatile de cultivare si de obtinere a ceaiului au fost necunoscute si abia in secolul al XI-lea au fost aduse primele seminte de ceai in Japonia. In Europa, ceaiul a fost introdus in jurul anului 1584, fiind propagat mai mult prin intermediul ambasadorilor care calatoreau si aduceau ceai din China.

Cum au aparut ceaiul la plic si ceaiul cu gheata

In zilele noastre, probabil din comoditate, cei mai multi dintre noi aleg sa consume ceaiul la plic in loc de infuzia de ceai, care este naturala si mai aromata. Ceaiul la plic a aparut insa…din greseala.

Thomas Sullivan, un negustor de cafea si ceai din New York, le trimitea clientilor sai mostre de frunze de ceai ambalate in pliculete de matase in loc de cutiile de metal obisnuite. Clientii sai, nestiind ca trebuie sa puna acele frunze de ceai in apa fiarta, introduceau pliculetul de matase cu totul in cana. Sullivan a aflat tardiv ca are cumparatori care fac acest lucru, abia cand unul dintre ei i-a sugerat sa foloseasca o matase mai rezistenta, pentru ca, actuala, se rupea in apa fiarta. Si asa a luat nastere binecunoscutul ceai la plic pe care il stim astazi cu totii.

Tot din seria inventiilor…din greseala, face parte si ceaiul cu gheata, a carui istorie dateaza din secolul XX. In anul 1904, la Targul International St. Louis, Richard Blechynden, un antreprenor englez, era responsabil cu promovarea sectorului de ceai. Dat fiind faptul ca targul a avut loc intr-o zi caniculara, toate eforturile lui Blechynden de a populariza ceaiul fierbinte au fost in zadar, asa ca acesta s-a gandit sa ofere vizitatorilor ceaiul cu gheata, idee care s-a bucurat de un mare succes.

In zilele noastre, ceaiul cu gheata sau Ice Tea nu mai este doar cel preparat de noi acasa, ci il gasim si imbuteliat intr-o mare varietate de arome. De exemplu, in SUA, peste 80% din ceaiul consumat in prezent este rece, fiind preferată si la indemana varianta imbuteliata. In multe zone din America, si nu numai, ceaiul rece nu se consuma doar vara, ci este apreciat tot timpul anului.

Curiozitati despre ceai

  • O planta de ceai obisnuita produce in jur de 3 000 de frunze in fiecare an,  iar o persoana experimentata poate culege intr-o zi de munca atat de mult incat se pot prepara 14.000 de cesti de ceai.
  • In urma unor studii, specialistii de la Universitatea Harvard au descoperit ca productia de interferoni, proteina care lupta impotriva infectiilor, a racelilor si a gripei creste de 10 ori daca se consuma cate 5 cani de ceai verde, zilnic, timp de doua saptamani, fapt ce conduce si la imbunatatirea sistemului imunitar.
  • Tot conform unor studii recente, o cana de ceai rece, pe langa aroma deosebita, este si mai hidratanta decat o cana de apa.
  • Consumul de ceai este asociat cu anumite beneficii mentale si ofera claritate in gandire si relaxare. Se spune ca Newton consuma ceai atunci cand a descoperit legea gravitatiei.
  • Statisticile furnizate de Comitetul de ceai International (ITC) afirma ca productia globala de ceai a crescut cu 40% in perioada 2001 – 2011. In prezent, productia de ceai a ajuns la 4,3 milioane de tone anual.
  • Prima tara europeana in care a ajuns ceaiul este Olanda. Vapoarele companiilor Orientale au adus in Europa primul transport de ceai in anul 1610. 40 de ani mai tarziu, ceaiul a ajuns si In Anglia, iar obiceiul de a bea ceai a fost introdus de printesa lusitana Ecaterina de Braganza, in urma casatoriei cu viitorul rege Carol al II-lea al Angliei. In Franta ceaiul ajunge in jurul anului 1636 si in Rusia dupa anul 1638.
     In Anglia exista doua feluri de a servi ceaiul: afternoon tea, ceea ce noi cunoastem ca fiind ceaiul de la ora 5 si high tea, insotit intotdeauna de o masa completa.
  • In Mongolia, ceaiul se bea cu lapte si sare, iar in India ceaiul se prepara dupa o reteta speciala, traditionala, care presupune fierberea frunzelor de ceai cu zahar si lapte, rezultand astfel o bautura cremoasa. Rusii adauga, in functie de preferinte, zahar, condimente, lapte sau dulceata.
  • Cea mai veche ceainarie din lume a fost infiintata de catre un samurai retras din activitate in secolul al XII-lea, se afla in Japonia si poarta numele „Casa de ceai Tsuen”.  Casa de ceai Tsuen exista si astazi si se afla la generatia 23 – 24 de urmasi care servesc oaspetilor din toata lumea ceai in stil japonez.
  • Poate ca este greu de crezut, insa cel mai scump plic de ceai costa 7500 de lire sterline. A fost realizat de compania PG care a marcat astfel 75 de ani de existenta si a fost decorat manual cu 280 de diamante.
  • Frunzele de ceai reprezinta o modalitate eficienta de a indeparta tantarii. Nu trebuie decat sa le umeziti, sa le asezati in camera si sa va bucurati de un somn odihnitor, fara bazait 😊.

Beneficiile consumului de ceai

Indiferent de plantele sau fructele din care provine, ceaiul are o multime de beneficii pentru sanatatea si organismul nostru, continand polifenoli – antioxidanti naturali care previn bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza. Descoperiti, in cele ce urmeaza, doar cateva dintre efectele benefice ale catorva tipuri de ceai.

  • O ceasca de ceai negru poate fi consumata in loc de cafea, deoarece contine jumatate din cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de cafea.
  • Ceaiul verde reduce riscul de cancer si de boli de inima,  asigura sanatatea creierului, ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange, ajuta in procesul de slabire si detoxifiere, reduce nivelul de stres si energizeaza.
  • Ceaiul de ghimbir, numit si aurul din bucatarie, are efecte antioxidante, antiinflamatoare, antistres si antivirale. Astfel, consumat cu moderatie, ceaiul de ghimbir diminueaza aciditatea din stomac si senzatia de greata, calmeaza simptomele indigestiei, decongestioneaza nasul si sinusurile, calmeaza durerea in gat, scade febra si este un foarte bun tonic, imbunatatind starea generala a organismului. De asemenea, ceaiul de ghimbir intareste sistemul imunitar prin concentratia de antioxidanti si substante active, fiind bogat in potasiu, zinc, calciu, magneziu si vitaminele B6, C si D.
  • Ceaiul de musetel este…ceaiul bun la toate, avand o multime de beneficii si intrebuintari: calmeaza durerile digestive si menstruale, reduce anxietatea si insomnia, trateaza migrenele si durerile de cap.
  • Conform unor studii relativ recente, ceaiul de sunatoare invinge depresia si anxietatea, fiind, pentru cazurile de depresie usoara, la fel de eficient ca antidepresivele. Cu toate acestea, ceaiul de sunatoare nu trebuie consumat in afara unei recomandari de specialitate. De asemenea, ceaiul de sunatoare este benefic si pentru calmarea crizelor de colecist si pentru eliminarea retentiei de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook0