Beneficiile stretchingului

Anatomia Stretchingului

Stretching pentru acasa

In aceasta perioada, in care stam si lucram de acasa, avem nevoie nu doar de o dieta adecvata si de o hidratare corecta, ci si de miscare. Pana acum, pentru noi miscarea insemna efectiv o plimbare zilnica de 40-50 de minute si cateva exercitii fizice acasa, cand aveam chef (Andrei mai mergea uneori la sala). Chiar si asa, se pare ca miscarea pe care o faceam noi nu era suficienta, pentru ca, stand foarte mult si la birou, la laptop, ne-am trezit cu niste dureri groaznice in zona cervicala, care mie mi-au cauzat si niste migrene. Asa ca am inceput sa mergem la masaje terapeutice, la kinetoterapie si fizioterapie cateva luni, pana ne-am pus pe picioare.

De ce am facut aceasta scurta introducere? Pentru ca, la fel ca noi, exista multe alte persoane care isi petrec cea mai mare parte din timp la birou si nu se ridica pentru cateva ore bune, ceea ce duce la o alterare a muschilor si a articulatiilor, generand dureri puternice si poate chiar hernie cervicala. Si, cred eu, in aceasta perioada de izolare, suntem cu totii mai predispusi spre asemenea afectiuni, mai ales ca nu ne mai putem bucura nici macar de o scurta plimbare.

Am descoperit, de curand, cartea “Anatomia stretchingului”, un ghid ilustrat despre cresterea flexibilitatii si a fortei musculare, in care ni se explica, foarte clar, importanta fiecarei grupe de muschi, ni se vorbeste despre beneficiile stretchingului si ni se arata o serie de exercitii pe care le putem efectua acasa, fara probleme, pentru tratarea diferitelor dureri.

Flexibilitatea, care se obtine prin exercitii de stretching (intindere), este si ea o parte importanta a starii de bine. Din pacate insa, nu se numara printre principalele puncte de interes ale multor programe de fitness, acordandu-i-se putina atentie spre deloc. Desi beneficiile sportului practicat cu regularitate sunt bine cunoscute, sunt putine persoanele care isi dau seama ca articulatiile flexibile si intinderile executate in mod constant sunt si ele esentiale pentru o stare optima de sanatate.

De exemplu, intinderile pot fi extrem de benefice persoanelor care sufera de artrita, ajuta la prevenirea si calmarea crampelor musculare care se produc noaptea mai ales la nivelul picioarelor, ajuta la prevenirea ranirilor, ajuta persoanele diabetice sa isi regleze nivelul de glicemie. Interesant, nu?

Dar haideti mai bine sa vedem o serie de beneficii ale unui program de stretching, practicat pe termen lung, beneficii enuntate in cartea “Anatomia stretchingului”, pe care v-o recomand.Stretching

Beneficiile unui program de stretching:

  • Scaderea durerilor musculare;
  • Miscari musculare mai eficiente si fluiditatea miscarii;
  • Flexibilitate si energie crescute;
  • Imbunatatirea mobilitatii muschilor si a articulatiilor;
  • Prevenirea anumitor probleme si dureri de spate;
  • Imbunatatirea alinierii si a posturii corpului;
  • O mai mare capacitate de a exercita forta maxima printr-o gama mai variata de miscari;
  • Imbunatatirea aspectului si a imaginii de sine;
  • O mai buna incalzire si relaxare in cadrul unei sesiuni de activitate fizica;
  • Mentinerea mai eficienta a nivelului glicemiei.

 

Cum puteti folosi cartea “Anatomia stretchingului”

Primele sapte capitole din carte prezinta exercitii de stretching pentru principalele regiuni articulare ale corpului, incepand cu ceafa si teminand cu picioarele si gambele. In fiecare capitol sunt cateva exercitii care au in vedere muschii implicati in activarea articulatiilor din fiecare parte a corpului. Se recomanda ca aceste exercitii sa se faca progresiv, pana creste rezistenta corpului.

Capitolul 8 cuprinde exercitii de stretching dinamice care includ toate principalele regiuni articulare, iar capitolul 9 si ultimul include exercitii de stretching de la incepatori pana la avansati, precum si un program care scade nivelul glicemiei.

Aceasta carte se adreseaza tuturor grupelor de varsta si este de un real folos in lupta cu durerile cauzate de sedentarism si de lipsa flexibilitatii. Asadar, faceti-va timp 20 – 30 de minute in fiecare zi si practicati un program de stretching care, in timp, o sa va asigure o stare de bine si o sanatate optima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook0