Moda sustenabila si protejarea mediului inconjurator

nu mai port

Interviu cu Claudia Nicolau Penda, fondatoarea grupului „Nu mai port

Despre sustenabilitate, reciclare si protejarea mediului inconjurator auzim vorbindu-se tot mai des in ultima vreme, dar cati dintre noi sunt dispusi, cu adevarat, sa faca o schimbare in aceasta directie? Masurile pe care le putem lua sunt nenumarate, insa as incepe cu una extrem de simpla ce priveste moda sustenabila. Desi pare de necrezut,industria modei este a doua cea mai poluanta industrie din lume, dupa industria petrolului. Hainele de care noi ne bucuram si pe care le cumparam fara limite scot la suprafata cifre alarmante despre resursele folosite si emisiile nocive din productia de textile. Imbracamintea fabricata in tari precum India, China, Cambodgia, Indonezia este vopsita cu produse chimice daunatoare atat sanatatii, cat si mediului inconjurator. Nu in ultimul rand, sunt triste si povestile despre exploatarea muncitorilor din lumea a treia, care lucreaza in conditii inumane, multi dintre acestia fiind copii. Deci, ce este de facut?
Cu siguranta, toti avem in dressing obiecte vestimentare de care ne-am plictisit, care nu ne mai plac sau nu ne mai vin bine si pe care nu le-am mai purtat de o buna perioada de timp. Cu toate acestea, ne este greu sa ne dezlipim de ele, ne cumparam altele si uite-asa sifonierul nostru incepe sa tipe ca este plin pana la refuz. Recunosc, si eu am tendinta de a colectiona haine, mi-as cumpara non-stop, insa ma intristez cand deschid dressing-ul si imi dau seama ca am rochii care inca au eticheta pe ele si care deja nu imi mai plac, desi nu am apucat sa le port. Donez haine de 3-4 ori pe an, fie la biserica, fie oamenilor nevoiasi, dar haine pentru viata de zi cu zi, cara le sunt utile, nu rochii de seara si pantofi cu toc. Mereu mi-am pus intrebarea: ce as putea face cu acestea? De purtat nu le mai port, am investit mult in ele, sunt impecabile, cum ar fi daca mi-as putea recupera o parte din investitie?
Raspunsul a venit in ziua in care am descoperit grupul Nu mai port, o comunitate frumoasa, care sustine moda sustenabila; un grup unde poti vinde hainele pe care nu le mai porti si unde iti poti cauta orice piesa vestimentara doresti.
Pentru a afla si voi mai multe despre grupul Nu mai port, am rugat-o pe Claudia Nicolau, fondatoarea, sa imi raspunda la cateva intrebari, care sper sa va fie utile si sa va determine sa aderati la aceasta frumoasa comunitate.

  1. Claudia, spune-ne, te rog, cateva cuvinte despre tine.

Sunt Claudia, am 43 de ani si sunt fondatoarea grupului de facebook, Nu mai port.Am lucrat 16 ani in media, mai exact la Europa FM si Virgin Radio; ma leg de aceste  amanunte pentru ca  job-ul ne defineste cine suntem, prin prisma faptului ca 16 ani este o perioada lunga intr-un job unde am fost ca intr-o familie. Mereu am facut ce mi-a fost drag sa fac, consider ca este o mare implinire sa fii fericit in munca pe care o desfasori . 

De  trei ani sunt mama, da, mama la 40 de ani, o noua etapa speciala pe care am vrut sa o savurez pe deplin. Fix pe 1 martie anul acesta mi-am dat demisia in perspectiva unei dezvoltari profesionale pe cont propriu,  daaar a venit prea frumoasa criza, pe care fiecare a perceput-o dupa cum a simtit. Eu personal am avut parte de bucurii, caci a existat un “copil” care m-a tinut in priza, grupul Nu mai port.

  1. Ce ne poti spune despre moda sustenabila si despre reciclare?

Despre sustenabilitate auzim din ce in ce mai des in ultimul timp. Explicatia termenului in sine este foarte complexa, insa ma bucur ca macar aprinde beculetul oricui aude si imediat face conexiune cu ideea de reciclare, de sustinere a mediului inconjurator prin actiuni de protejare. Concret, ce putem face in moda? Putem vinde hainele iubite, in stare perfecta, pe care nu le mai purtam. Astfel, rupem lantul si consumam, practic, mai putine resurse.

Putem cumpara de la designeri locali, producatori locali. Ar fi si mai grozav daca am gasi producatori locali care folosesc materiale autohtone.  Si ,nu in ultimul rand, devenim mai constienti si mai responsabili atunci cand cumparam obiecte vestimentare, dar si alte bunuri.

  1. Ce este grupul Nu mai port si cum ti-a venit ideea infiintarii grupului?

 Sunt o tipa destul de responsabila in achizitii vestimentare😊, dar si extrem de preocupata de a nu face risipa inutila! Imi amintesc, cu cativa ani in urma, adunam toate hartiutele si cataloagele de hartie, cutiile, umpleam portbagajul si le duceam la centrul de reciclare …spre uimirea tuturor de acolo, fara sa vreau vreun ban😂 . Stiti, se plateste hartia,  daca o duci la reciclat. Eram clientul lor preferat. SI acum am subsolul plin de sticla, astept sa le car la un centru, in zona unde locuiesc, desi e super central, nu se recicleaza NIMIC! O mare suferinta de-a mea, insa asta e o poveste separata.

 Sa revenim la povestea grupului! Aveam  doua perechi superbe de incaltari,  una niciodata purtata si cealalta, doar cateva ore la botezul copilului. Chiar ma durea sufletul sa zaca in dulap, imi era limpede ca nu le voi mai purta niciodata! Am donat multe haine sau am dat cu drag, prietenelor apropiate, dar incaltarile acestea valorasera ceva si parca …voiam sa-mi recuperez o parte din bani, ca sa pot sa-mi cumpar altceva . Asa mi-a  venit ideea: unde e cel mai simplu sa le fac vizibile? Pe contul meu era straniu sa le postez, asa ca am facut repede un grup caruia i-am spus Nu mai port (a venit natural). Am scris in descrierea initiala, ca sa vada prietenele mele din lista care e ideea: haideti sa postam, sa ne dam o mana de ajutor  sa dam mai departe ce nu mai purtam, in stare impecabila, sa nu uitam ca gestul nostru ajuta chiar si la protejarea naturii! Picatura cu picatura se face un ocean.

  1. De cand ai infiintat grupul, cum a evoluat si cati membri are in prezent?

Grupul a fost facut pe 15 iulie 2019, adica implinim curand, un an! Imi amintesc perfect cum stateam cu sotul la discutii si i-am spus ideea mea …a zambit un pic. Dar nah, tot am pus-o in aplicare!

 Ne apropiem de 40 mii de oameni. Ce sa spun? S-a transformat intr-un fenomen, sunt mai multe grupuri de vanzari pe facebook, nu este singurul, dupa cum iti imaginezi! Numele cred ca a fost cheia succesului si oamenii cu care am inceput: prietenele din lista mea personala de  facebook, care au adus in grup, ca intr-o hora, prietenele lor.  Este un fenomen pentru ca se posteaza haine de calitate si pentru ca am devenit o comunitate! Fetele se ajuta intre ele, s-a creat o solidaritate tare frumoasa!

  1. Cum poti adera in grup?

Ca sa intri in grup, sincer, in ultimul timp, de cand valul de cereri de aderare a crescut, ne straduim sa facem o selectie cat mai riguroasa, sa pastram un strandard pe care ni l-am fixat. Vorbesc la plural pentru ca am o echipa minunata de fete care ma sprijina si ma ajuta in munca de administrare! Poate parea usor din afara, insa vorbim de o munca continua de minim 8 ore pe zi. Calculat fara pauza! Sunt aproximativ 1000 de postari pe zi, calculate la 30 secunde pentru fiecare postare, fix 8 ore!

De aceea, fetele mele sunt minunate, impart munca  de voluntariat cu Alexandra Ciorascu, Silvia Fetcu, Laura Costache si nu in ultimul rand, Raluca Puiu. Va imaginati ce mult conteaza prietenul care la nevoie se cunoaste? Cu  Silvia si Laura sunt prietena din copilarie, efectiv, Raluca a lucrat cu mine la radio si am pastrat mereu legatura si Alexandra, draga de ea, este o prietena noua si adevarata!

In cele din urma, daca nu castigam bani din grup, avem macar satisfactiile acestea de ordin emotional! Comunitate, prietenie si voie buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook0