Marketing vs PR, Content Writing vs Copywriting
Lucrand in domeniul marketingului si comunicarii, ma lovesc adesea de confuzia ๐ง intre ๐๐จ๐ฉ๐ฒ๐ฐ๐ซ๐ข๐ญ๐ข๐ง๐ ๐ฌ๐ข ๐๐จ๐ง๐ญ๐๐ง๐ญ ๐ฐ๐ซ๐ข๐ญ๐ข๐ง๐ . Am intalnit numerosi potentiali clienti care mi-au cerut oferta pentru copywriting, cand, de fapt, ei isi doreau articole SEO pe teme medicale si clienti care cereau content writing si aveau nevoie de texte pentru o reclama. Si sunt convinsa ca si colegii mei de breasla stiu despre ce vorbesc.
Tocmai din acest motiv, m-am gandit ca ar fi util sa explic, pe intelesul tuturor, care sunt diferentele intre copywriting si content writing.
๐๐จ๐ฉ๐ฒ๐ฐ๐ซ๐ข๐ญ๐๐ซ-๐ฎ๐ฅ este persoana specializata in scrierea textelor scurte, publicitare, in timp ce ๐๐จ๐ง๐ญ๐๐ง๐ญ ๐ฐ๐ซ๐ข๐ญ๐๐ซ-๐ฎ๐ฅ scrie texte lungi, informative pentru bloguri, site-uri sau Social Media.
๐๐จ๐ฉ๐ฒ๐ฐ๐ซ๐ข๐ญ๐ข๐ง๐
- Se foloseste in publicitate pentru a servi la vanzarea unui produs/serviciu.
- Apare in brosuri, flyere, machete, bannere, video-uri, reclame.
- Nu are legatura cu SEO
- Este un call-to-action si indeamna publicul sa cumpere un produs sau un serviciu, sa completeze un formular de inscriere, sa participe la un concurs etc.
๐๐จ๐ง๐ญ๐๐ง๐ญ๐ฐ๐ซ๐ข๐ญ๐ข๐ง๐
- Este folosit in mediul online si are, ca prim scop informarea publicului cu privire la un anumit produs, serviciu, domeniu de interes.
- Apare in articolele de blog, in prezentarile din site-uri, in postarile din Social Media etc.
- Textele trebuie sa fie scrise SEO pentru a ajuta la indexare.
- Nu are un call-to-action, ci informeaza, educa si schimba opinia publicului.
Tot in sfera confuziilor de acest fel se incadreaza si ๐๐-๐ฎ๐ฅ (๐๐ฎ๐๐ฅ๐ข๐ ๐๐๐ฅ๐๐ญ๐ข๐จ๐ง๐ฌ/๐๐๐ฅ๐๐ญ๐ข๐ข ๐๐ฎ๐๐ฅ๐ข๐๐) si ๐ ๐ฎ๐ฟ๐ธ๐ฒ๐๐ถ๐ป๐ด-๐๐น, notiuni care pentru multi angajatori si clienti reprezinta acelasi lucru. Si-uite asa apar acele cerinte pentru joburi 3 in 1, de genul โSe cauta om de PR, Marketing si Social mediaโ ๐.
๐๐ (๐๐๐ฅ๐๐ญ๐ข๐ข ๐๐ฎ๐๐ฅ๐ข๐๐)
- ๐๐ (๐๐ฎ๐๐ฅ๐ข๐ ๐๐๐ฅ๐๐ญ๐ข๐จ๐ง๐ฌ), care se traduce prin Relatii Publice, ๐๐ inseamna Relatii cu publicul, adica statul la ghiseu intr-o institutie publica.
- Obiectivul PR-ului este de a conecta o companie la publicul ei, de a mentine relatii favorabile intre cele doua parti si de a-i crea un nume in piata, prin diverse actiuni.
- PR-ul informeaza si educa publicul cu privire la un brand sau la produsele unui brand, scopul fiind acela de a crea incredere in produsul/brandul respectiv.
- PR-ul nu vinde produse in mod direct, ci, prin construirea increderii de care vorbeam anterior, va genera o conversie.
- PR-ul aduce rezultate si beneficii pe o perioada indelungata.
- PR-ul se realizeaza prin actiuni precum campanii cu jurnalisti, bloggeri si influenceri, mentionari in Social Media, evenimente, conferinte, activari etc.
๐๐๐ซ๐ค๐๐ญ๐ข๐ง๐
๐๐๐ซ๐ค๐๐ญ๐ข๐ง๐ ๐ฎ๐ฅ reprezinta ansamblul de procese de comunicare, creare, livrare si schimb de oferte care au valoare pentru clienti, furnizori, parteneri si societate in general.
- Obiectivul marketingului este de a crea cerere, de a aduce pe piata produse, de a le vinde si de a genera profit companiei.
- Pentru marketing, metrica succesului se masoara in ROI, conversii, engagement metrics etc.
- Marketing-ul se foloseste de activitatile de PR pentru a obtine vanzari.
- Marketing-ul se realizeaza prin actiuni precum: Google Adwords, SEO, content marketing, Facebook ADS, email marketing, Google Display etc.
Voi v-ati confruntat cu aceste confuzii?