Serotonina – element esential pentru starea noastra de bine
Serotonina – hormonul fericirii
In zilele noastre, se vorbeste tot mai mult de serotonina si de importanta acesteia pentru intregul organism, insa cati dintre voi stiu, cu adevarat, cum influenteaza serotonina majoritatea proceselor din corpul nostru?
Recunosc, pana acum ceva vreme habar nu aveam nici eu ce este serotonina sau care este rolul acesteia, stiam ca este un neurotransmitator, dar cam atat. Am inceput insa sa ma documentez odata cu declansarea atacurilor de panica si abia atunci am descoperit cat de nefast este pentru organism deficitul de serotonina.
Ce este serotonina
Serotonina, numita pe buna dreptate si “hormonul fericirii”, este, asa cum spuneam mai sus, un neurotransmitator, trimitand mesaje de la creier catre diverse parti ale corpului, pentru a regla functiile locomotorii, senzatia de durere si, cel mai important, starile emtionale.
Serotonina este sintetizata din triptofan, un aminoacid esential care se produce din alimentele pe care le consumam, tocmai de aceea este foarte important sa avem o dieta bogata in proteine si carbohidrati. Pe scurt: o dieta echilibrata = triptofan = sinteza serotoniniei = stare de bine.
Desi este un neurotransmitator, serotonina este produsa in mare parte in tractul gastrointestinal si doar o cantitate mica se gaseste in creier, de aici se explica si starea de irascibilitate pe care o simt unele persoane, printre care ma numar si eu, atunci cand le este foame. Un deficit de serotonina insa este asociat cu declansarea depresiei, a starilor anxioase, a tulburarilor de somn si a atacurilor de panica.
Rolul serotoninei in organism
In primul rand, serotonina asigura conexiunea intre creier si partile corpului. In al doilea rand, serotonina este responsabila cu starea noastra de bine si cu gestionarea emotiilor, reduce anxietatea si insomnia, deoarece ajuta la secretarea melatoninei, stimuleaza memoria, concentrarea si functiile cognitive.
In al treilea rand, serotonina detine si functia de inhibitor, contribuind la atenuarea durerilor, dar are si efect vasoconstrictor, fiind eficienta in controlarea sangerarilor din organism.
Nu in ultimul rand, asa cum aminteam mai devreme, deoarece se produce in mare parte in tractul gastrointestinal, serotonina joaca un rol important in procesul digestiv si in buna functionare a acestuia, dandu-ne un semnal de alarma atunci cand ne este foame sau cand am mancat prea mult.
Fiind un neurotransmitator deosebit de important, un deficit de serotonina poate produce dezechilibre serioase asupra noastra, asocierea intre lipsa serotoninei si declansarea depresiei fiind deja binecunoscuta. In plus, nivelul scazut al acesteia poate fi si cauza urmatoarelor manifestari:
- Stari de irascibilitate si agresivitate;
- Insomnii si tulburari ale somnului;
- Stari de anxietate si tulburari de panica;
- Lipsa apetitului;
- Probleme cu memoria si dificultati de concentrare.
Remedii pentru cresterea serotoninei
Desi deficitul de serotonina produce dezechilibre importante, vestea buna este ca putem creste cantitatea de serotonina din corp prin cateva remedii simple, la indemana oricui.
- Consumati alimente bogate in triptofan, baza prin care organismul produce serotonina. Printre acestea se numara: branzeturile, somonul, carnea de pui si de curcan, semintele de orice fel, bananele, ouale.
- Stati mai mult la soare, deoarece se stie deja ca lumina soarelui activeaza productia de vitamina D, cu rol in stimularea serotoninei.
- Faceti miscare zilnic si nu doar o simpla plimbare, ci si exercitii fizice de orice fel; acestea regleaza secretia de serotonina si imbunatatesc starea de spirit.
- Desi dulciurile nu sunt recomandate, din cand in cand, rasfatati-va cu putina ciocolata. Pe langa gustul delicios, ciocolata contribuie si la secretia de serotonina.
- Practicati meditatia si constientizati-va aspectele pozitive ale vietii, caci nivelul serotoninei creste atunci cand ne gandim la lucrurile frumoase care ni se intampla.
- Imbratisati-i pe cei dragi, fiind binecunoscut ca dragostea creste serotonina:).