Sindromul de intestin iritabil: simptome, cauze, diagnosticare si tratament
Sindromul de intestin iritabil sau ”boala secolului”, asa cum imi place mie sa o numesc, este o tulburare functionala a tubului digestiv, care, din nefericire, nu se detecteaza la analize si nici nu are un tratament specific si clar stabilit.
Probabil multi dintre noi se confrunta de-a lungul vietii cu scurte episoade de dureri abdominale, tulburari de tranzit, balonare excesiva, greata etc., cauzate, cel mai adesea, de o alimentatie inadecvata. Ei, dar cand aceste episoade scurte devin periodice, incep sa iti afecteze stilul de viata si, in plus, sa mai fie insotite si de lipsa poftei de mancare, de oboseala, stari de anxietate si de iritabilitate, nu prea mai poti sa dai vina pe friptura pe care ai mancat-o seara trecuta.
Dar haideti sa le luam pe rand!
Simptomele sindromului de intestin iritabil
Inca din adolescenta, mai exact de cand am inceput sa ma stresez cu diverse aspecte (o sa intelegeti mai tarziu de ce am adus in discutie subiectul legat de ”stres”), s-au declansat si mici episoade de disconfort abdominal. Bineinteles, nu le-am luat in seama, eventual beam un ceai sau luam o pastiluta contra balonarii si aia era.
De acum 3 ani insa, de cand am avut de-a face cu atacuri de panica si anxietati despre care am povestit intr-un alt articol, disconfortul abdominal s-a accentuat si a aparut tot mai des. Perioadele in care sa nu-mi simt efectiv abdomenul erau tot mai rare. Aveam dureri de stomac (asa credeam eu), ma simteam mai mereu super plina, desi abia mancam o supa si aveam o presiune apasatoare in capul pieptului care ceda daca stateam ghemuita, cu genunchii la gura. Mai mult de-atat, aceste stari ma storceau de energie intr-un asemenea hal, incat nu mai aveam chef de nici o activitate si se amplificau inainte de un eveniment stresant sau de o situatie mai tensionata.
Si uite-asa a inceput lungul meu periplu pe la nenumarati medici gastroenterologi, fara vreun diagnostic concret. Am facut o gramada de analize, am tinut regim drastic, am luat diverse scheme de tratament – DEGEABA. Se mai linisteau putin durerile, apoi reapareau, iar eu deveneam tot mai stresata pentru ca nu stiam ce am si deja gandul imi zbura la toate bolile grave din lume si nu intelegeam cum de nici un medic nu imi poate oferi o solutie. Astfel, am intrat intr-un cerc vicios in care teama si gandurile ca am vreo boala grava imi accentuau starile de disconfort.
Cauzele aparitiei sindromului de intestin iritabil
Dar observasem un lucru insa: in scurtele perioade in care eram plecata in vacante sau aveam diverse activitati care sa ma relaxeze, ma simteam mai bine, durerile de stomac si balonarea dispareau ca prin minune si, cuuuulmea, puteam manca absolut orice fara probleme!
Asa ca am inceput sa fac legatura intre sistemul digestiv si creier si am studiat cum functioneaza acest proces. Stomacul, caruia i se mai spune si ”creierul din burta” si, in general, intreg sistemul digestiv sunt intr-o stransa conexiune cu creierul nostru si reactioneaza la orice stimul primit de la acesta. Astfel, daca noi avem un stil de viata haotic si stresant, daca suntem macinati de ganduri si traim in tensiune, sistemul nostru digestiv va simti imediat si va incepe sa se manifeste. Si nu intr-un mod placut, ci declansand toate starile si simptomele despre care va povesteam mai sus.
Printre cauzele care mai pot conduce la aparitia sindromului de intestin iritabil se numara:
- Alimentatie inadecvata, sarit peste mese.
- Stresul si oboseala.
- Traumele din copilarie sau diverse socuri emotionale.
- Dezechilibre ale florei intestinale, care pot sa apara ca urmare a unor tratamente cu antibiotice sau prea multe antiacide.
- Sedentarism.
Diagnosticarea sindromului de intestin iritabil si tratament
Asa cum va spuneam la inceputul articolului, sindromul de intestin iritabil nu se diagnosticheaza cu exactitate prin analize medicale ci, mai degraba, prin excludere. Adica: iti ies bine toate analizele, tii regim, urmezi un tratament si, cu toate astea, simptomele persista, atunci toate semnele indica un sindrom de intestin iritabil. In plus, daca observi ca durerile abdominale, balonarile, tulburarile de tranzit intestinal si iritabilitatea se suprapun cu perioadele tale incarcate si stresante, certitudinea devine una si mai mare ca te confrunti cu boala secolului. Asa cum a fost si in cazul meu. Ce este de facut?
Dupa ce am inteles legatura profunda care exista intre sistemul digestiv si creier si cumva m-am autodiagnosticat cu sindromul de intestin iritabil, am decis sa incerc o ultima vizita la un medic gastroenterolog, in speranta ca voi primi si oficial acest diagnostic si voi inceta cautarile dupa cine stie ce boala sau tratament.
Asa ca am mers la o clinica specializata pe gastroenterologie (www.digestmed.ro), unde am avut norocul de a ajunge la un medic care priveste pacientul ca un intreg, tine cont de istoricul acestuia si nu se arunca sa-l indoape efectiv cu medicamente sau sa il incarce cu liste interminabile de analize. Am primit de facut doar 5 analize simple pe care, culmea, in 3 ani de cautari, nu le primisem niciodata de la nici un alt medic (mi se recomandase, in schimb, sa fac fel si fel de investigatii invazive sau complexe precum endoscopie, colonoscopie, test de microbiom intestinal etc. pe care le-am refuzat). Iar in momentul in care mi-a dat trimiterea, mi-a spus incurajator: ”Daca aceste analize ies bine, nu ai de ce sa iti mai faci probleme”. Si ce sa vezi? Analizele au iesit bine si toate nelinistile adunate de mine cum ca as avea vreo boala grava au disparut brusc. Si, odata cu ele, au cam disparut si durerile mele si balonarile si au reaparut pofta de mancare si de viata. Si cred cu tarie ca Pastele acesta ma voi bucura si eu de toate felurile de mancare de acasa si nu ”voi mai savura” doar un piept de pui la gratar cu orez sau piure, asa cum se intampla de ceva vreme incoace.
In caz ca va intrebati, va las mai jos si lista celor 5 analize care mi-au readus linistea 😊 si au confirmat ca am de-a face cu un sindrom de intestin iritabil, dar care se poate tine sub control cu un stil de viata echilibrat. Nu cu regim drastic, nu cu tone de medicamente care trateaza, pe moment, doar simptomele, ci doar cu putina liniste si relaxare.
Lista analize medicale
- Intoleranta la gluten
- Coprocultura (analiza care iti arata daca ai paraziti intestinali)
- Ag. Giardia
- Test de hemoragii oculte
- Calprotectina (analiza care diagnosticheaza bolile inflamatorii ale intestinului)
Atentie: acest articol are la baza experienta mea proprie, insa nu tine locul unui control de specialitate!