Circuit Toscana si Cinque Terre 2023
A trecut ceva vreme de cand ne-am intors din vacanta din Italia, insa amintirile sunt la fel de vii, mai ales ca a fost o vacanta…mai atipica. De ce spun mai atipica? Pentru ca am ales sa stam aproape 3 saptamani, sa descoperim si Toscana autentica, sa ne cazam cateva zile la sat si sa calatorim mii de kilometri cu masina.
Dar sa incep cu inceputul. Am decis sa facem aceasta vacanta cu masina din 3 motive:
- Pentru a avea libertate de miscare si a putea vedea cat mai multe locuri.
- Pentru ca prima destinatie, Stiappa, unde am si fost cazati o parte din timp, nu era accesibila decat cu masina.
- Pentru ca eu sunt destul de comoda si nu sunt neaparat adepta plimbarilor cu trenul si autobuzul, mai ales daca acestea sunt prea aglomerate.
Traseul pe care l-am ales a fost Bucuresti-Timisoara-Ungaria-Slovenia-Italia, cu 2 opriri pe drum, la dus in Timisoara si in Lublijana, iar la intors in Ungaria, langa lacul Balaton si din nou in Timisoara. Las aici si cele 2 cazari pentru care am optat pe drum, ambele au fost mai mult decat ok, iar raportul calitate pret foarte bun: Dvor Tacen Lublijana si Villa Oliver Zalakaros in Ungaria.
Ce trebuie sa stiti pentru drum: pentru Ungaria si Slovenia aveti nevoie de vigneta, noi am achizitionat vigneta electronica pentru o luna, iar costul a fost undeva la 30 de euro/tara. In Italia, exista taxele de drum care se achita de fiecare data cand iesiti de pe autostrada, iar costul este de aproximativ 1 euro/10 km.
Stiappa sau Toscana autentica
Prima noastra oprire in Italia a fost la Stiappa, in inima regiunii Toscana, acolo unde prietenii nostri, Silvana si Alex, au o casa, parte din fosta cetate, ce dateaza inca din secolul al XVI-lea. Stiappa este un mic si fermecator sat, ascuns intre dealuri acoperite de vita de vie si peisaje spectaculoase. Acest colt pitoresc al Italiei, care nu are mai mult de 50-60 de locuitori, te cucereste cu farmecul sau autentic, atmosfera linistita si privelistile uluitoare.
Puteti incepe explorarea prin plimbarea pe strazile sale inguste, admirand casele de piatra si arhitectura traditionala. Biserica San Bartolomeo, construita in secolul al XIII-lea, este o bijuterie arhitecturala care merita vizitata. In timpul vizitei, veti descoperi si mai multe despre istoria si cultura locala, resimtind autenticitatea si viata satului.
In Stiappa nu exista magazine, restaurante, cafenele si nici semnalul la telefon nu exceleaza, iar viata este extrem de linistita (nu se aud decat pasarelele cantand, la propriu). Cel mai apropiat restaurant se afla in Castelvecchio, un alt satuc pitoresc si foarte frumos, aflat la cativa kilometri de Stiappa, kilometri greu de parcurs insa, din cauza drumului serpentinos.
Cel mai apropiat oras, acolo unde exista supermarketuri, magazine diverse si restaurante este Pescia, aflat la 15 km de Stiappa sau aproximativ 35 de minute cu masina (Vedeti de ce aveam nevoie de masina ?😄
Pentru noi, care suntem obisnuiti sa traim intr-un ritm alert si sa avem mereu ceva de facut a fost o adevarata provocare sa stam cateva zile departe de orice urma de zgomot si de agitatie, insa este atat de binevenita o astfel de deconectare. Iar daca va bate si pe voi gandul pe viitor, sa stiti ca in Stiappa, dar si in satucele de langa, exista deja cateva airbnb-uri disponibile si, cel mai probabil, si prietenii nostri isi vor pune casa la dispozitia turistilor (vom reveni cu update cand va fi cazul).
Viareggio
Dupa 2 zile de liniste si plimbari prin Stiappa si satele invecinate, am pornit intr-o excursie dus-intors spre Viareggio, aflata la aproximativ 50 de kilometri de Pescia, orasul de la baza satelor.
Viareggio este un loc fascinant ce va ofera oportunitatea de a explora monumente istorice, gastronomie delicioasa si atmosfera autentica a vietii italiene. Viareggio este faimos pentru centrul sau istoric bine conservat, care emana un farmec autentic si pastreaza amintiri ale trecutului. Puteti porni intr-o plimbare pe strazile sale pietruite si admira cladirile vechi si palatele cu arhitectura impresionanta. Piazza Prampolini, cu frumoasa sa Catedrala si Turnul Ghirlandina, este un punct de atractie principal, oferind o priveliste uluitoare asupra orasului.
Pentru iubitorii de automobile, Viareggio ofera o atractie deosebita – Muzeul National al Automobilului. Aici veti putea admira o colectie impresionanta de masini clasice si modele de referinta din istoria automobilismului. In plus, orasul gazduieste si o serie de galerii de arta si expozitii, unde veti putea descoperi opere ale artistilor locali si internationali.
Recunosc, noi nu am vizitat muzeele si expozitiile de arta, ci am preferat sa ne relaxam putin la plaja, sa ne bucuram de o inghetata autentica si sa descoperim orasul la pas, care era extrem de animat si de aglomerat.
Porto Venere
Urmatoarea noastra excursie in Italia a fost in Cinque Terre. Ne-am cazat in La Spezia, intrucat de aici se poate ajunge usor in cele 5 satuce din Cinque Terre, dar si in alte destinatii la fel de frumoase, fie cu masina, fie cu trenul. Locatia pe care am ales-o pentru cazare se numeste BEA Masion si este o vila cocheta, situata pe dealuri, ce beneficiaza de un view superb.
Noi am platit 100 de euro pe noapte (am rezervat cu aproximativ 3 luni inainte), pretul fiind ceva mai ridicat atunci cand rezervi din scurt sau in plin sezon. Vila pune la dispozitie 3 camere, mic dejun si o bucatarie super draguta, unde veti gasi mereu sucuri, apa, cafea, ceai, tarte si fructe, for free! Atentie insa, vila nu este situata in centrul orasului, iar de acolo pana la gara puteti ajunge in aproximativ 25-30 de minute de mers pe jos. In ceea ce priveste La Spezia, nu ne-a impresionat absolut deloc, ni s-a parut un oras industrial, nu foarte ofertant, insa este foarte la indemana daca doriti sa vizitati Cinque Terre si Portofino.
Din La Spezia, am ajuns foarte repede, cu masina, in Porto Venere, un oras nu foarte cunoscut, insa cu adevarat superb, o bijuterie ascunsa in coasta italiana. Am parcat chiar in centrul orasului, intr-o parcare cu plata ( pretul a fost undeva la 2 euro/ora) si am pornit la pas in explorare.
Porto Venere ne-a cucerit cu peisajele sale spectaculoase, cladirile colorale si atmosfera sa autentica. Unul dintre cele mai emblematice locuri din Porto Venere este reprezentat de Cetatea si biserica San Pietro, situate in varful promontoriului. Cetatea ofera o priveliste panoramica asupra orasului si a marii, iar biserica, cu stilul sau romanic, impresioneaza prin frumusetea sa.
Porto Venere este renumit si pentru portul sau pitoresc, unde se aduna barcile de pescari colorate si iahturile elegante. Puteti petrece timp plimbandu-va pe faleza, admirand ambarcatiunile si absorbind atmosfera maritima. De asemenea, stradutele inguste si labirintice va vor purta intr-o calatorie in timp, descoperind casele colorate si magazinele locale, unde puteti gasi suvenire autentice.
Si, bineinteles, nu puteti vizita Porto Venere fara sa va bucurati de deliciile sale culinare. Puteti savura fructe de mare proaspete, paste delicioase si specialitati locale preparate cu pasiune.
Cinque Terre
Urmatoarea zi am dedicat-o pentru Cinque Terre si am ales sa facem traseul cu masina, pentru ca, nefiind in plin sezon, nu era foarte aglomerat si era destul de usor sa gasesti si un loc de parcare. Atentie insa: in sezon este recomandat sa folositi trenul, intrucat parcarile din Cinque Terre sunt supraaglomerate.
Trenul se poate lua din gara din Spezia, vine din 15 in 15 minute si opreste in toate cele 5 satucuri din Cinque Terre.
Cinque Terre este un grup de cinci sate pitoresti: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore. Aceste sate sunt inscrise in patrimoniul mondial UNESCO si impresioneaza prin arhitectura lor traditionala, casele colorate inclinate spre mare si peisajele spectaculoase.
Fiecare sat din Cinque Terre are propria sa personalitate si farmec distinct. Puteti explora strazile inguste, aleile pietruite si treptele ascunse care va conduc prin labirintul de case colorate. De-a lungul drumului, veti descoperi restaurante autentice, magazine de suvenire si cafenele pitoresti.
Dintre cele 5 satuce, noi am ales sa vizitam, fortati de imprejurari (multa ploaie) doar doua: Corniglia si Manarola, care este si cel mai mare si mai cunoscut si de unde, din punctul nostru de vedere, privelistea este cea mai spectaculoasa. Am batut la pas ambele satuce, iar in Manarola am urcat la Nessun Dorma, cel mai faimos restaurant de acolo si de unde puteti avea un view de exceptie. Pentru Nessun Dorma, va recomandam sa va descarcati aplicatia cu acelasi nume si sa rezervati o masa cand sunteti in apropierea locatiei, oricum este mereu o lista de asteptare.
Portofino
Urmatoarea zi a fost alocata pentru a vizita Portofino si orasele de langa, Rapallo si Santa Margherita. Din La Spezia (si nu numai), se poate ajunge in Portofino cu masina sau puteti lua trenul pana in Santa Margherita (situata la 5-6 km de Portofino), iar din Santa Margherita un autobuz sau ferryboat pana in Portofino.
Poate fi insa o adevarata aventura sa vizitezi Portofino, mai ales atunci cand este aglomerat. Noi am mers in Portofino pe weekend, iar pana la ora 17:00 nu am putut efectiv ajunge cu masina acolo, intrucat singura parcare din Portofino era full, iar drumul era blocat de politie si nu iti era permis sa treci. Asa ca, ne-am intors in Santa Margherita, am incercat sa luam ferryboat sau autobuz, dar si acestea erau supraincarcate.
Dupa 2 incercari esuate de a trece cu masina, a treia a fost cu noroc, am ajuns in Portofino si am gasit loc de parcare, 8 euro/ora (nici in Monte Carlo nu am platit atat)😅.
In ceea ce priveste Portofino, acesta este un oras de coasta cunoscut pentru frumusetea sa naturala si atmosfera exclusivista, fiind destinatia preferata a celebritatilor si a oamenilor bogati din intreaga lume.
Portofino impresioneaza prin portul sau pitoresc, casele elegante si peisajul montan care se revarsa in Marea Ligurica. Puteti explora strazile inguste si magazinele de lux sau va puteti relaxa la una dintre terasele rafinate, admirand iahturile care populeaza portul.
Noi am vizitat si Castelul Brown, o fortareata impresionanta cu gradini frumoase si vedere la intregul golf, pana la care am urcat cam 15 minute. Castelul Brown a fost construit in secolul al XVI-lea si a fost initial o fortificatie defensiva. Cu trecerea timpului, el a suferit mai multe transformari si a devenit o resedinta privata. In secolul al XIX-lea, castelul a fost achizitionat de catre colonelul britanic George Brown.
Pe langa privelistea uimitoare, Castelul Brown gazduieste si diverse expozitii si evenimente culturale. Aici puteti admira lucrari de arta, exponate istorice si alte evenimente care imbina istoria si cultura locului. De asemenea, castelul este un loc popular pentru organizarea de nunti si evenimente private, oferind o atmosfera de poveste si un cadru spectaculos.
Florenta
Florenta este orasul pe care nu trebuie sa il ratati daca ajungeti in regiunea Toscana, fiind o calatorie in inima artei si culturii italiene. Noi am vizitat Florenta si acum 5 ani, atunci am calatorit cu avionul si am aterizat in Pisa, de unde am luat trenul spre Florenta. De data aceasta, am ajuns in Florenta cu masina, insa sa gasesti un loc de parcare aproape de centrul orasului, poate fi o adevarata provocare.
Florenta, capitala regiunii Toscana, este un adevarat paradis pentru iubitorii de arta, arhitectura si cultura. Cunoscuta drept leaganul Renasterii, acest oras fascinant va va cuceri cu bogatia sa artistica, cladirile istorice impresionante si atmosfera autentic italiana.
Florenta este renumita pentru colectiile sale de arta de valoare inestimabila, pe care le puteti regasi in Galeria Uffizi si Galleria dell’Accademia. Un alt loc renumit din Florenta este Piazza del Duomo ce gazduieste si Catedrala Santa Maria del Fiore, un simbol al orasului si o capodopera arhitecturala. Piazza del Duomo, piata in care se afla catedrala, este un loc vibrant si animat, plin de cafenele, restaurante si magazine de suvenire.
Din Piazza del Duomo, plimbarea se poate continua la pas spre Ponte Vecchio, un pod emblematic care traverseaza raul Arno si a devenit un simbol al Florentei. Construit in secolul al XIV-lea, podul este inconjurat de buticuri, ateliere de bijuterii, multe restaurante si gelaterii, care mai de care mai ofertante.
Si, locul nostru preferat din Florenta (si acum 5 ani, si astazi) este Piazzale Michelangelo, de unde privelistea este absolut superba si puteti admira Florenta de sus. Accesul spre Piazzale Michelangelo se poate face fie pe jos, urcand multe scari si o colina, fie cu masina, existand o parcare cu plata chiar langa, insa care, de regula, este foarte aglomerata.
Alte mentiuni utile:
- In toate destinatiile de mai sus, pretul parcarii este cuprins intre 1 euro si 2,5 euro/ora, cu exceptia Portofino:😁.
- In Italia, puteti alege drumurile nationale ca alternativa la autostrada, daca nu vreti sa platiti taxele de drum. Drumurile nationale ofera peisaje mai frumoase decat autostrada, insa trebuie avut in vedere ca timpul petrecut pe traseu va fi mai lung.
- In regiunea Toscana, recomandam cumparaturile de la Esselunga, este un supermarket intalnit in fiecare orasel, cu foarte multe produse de calitate, iar preturile decente.
- Programul restaurantelor din Italia este unul foarte lejer, fiind deschise, in 75% dintre cazuri, intre 12:00-15:00 si seara dupa ora 19:00.
- Pentru plaja, recomandam Single Fin-Dog Beach de langa Livorno, este foarte dragut amenajata, iar daca sunteti iubitori de caini, veti fi de-a dreptul incantati de parada patrupezilor.