In vizita la Palatul Potlogi

palatul potlogi

O zi la Ansamblul Brancovenesc Potlogi

O zi de duminica semi-senina in Bucuresti, intervine vesnica intrebare, iesim in parc sau la mall?Ei bine, astazi vom zice pas la aceste variante si vom cauta sa facem o plimbare intr-un loc nou.Dam un search pe Google pentru a gasi locuri dragute aproape de Bucuresti si una dintre sugestii este Palatul Potlogi, situat la aproximativ 47 de kilometri de capitala.

Palatul se afla in comuna Potlogi, iar cea mai rapida cale de a ajunge este din autostrada Bucuresti-Pitesti, prin dreptul benzinariei OMV de la km 52. Pretul unui bilet pentru acces este unul modic: 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii si include vizita palatului, a anexelor si a bisericii, totul sub indicatiile unui ghid bine pregatit care te incanta cu legende si picanterii ce fac turul sa fie unul extrem de captivant.

“Ansamblul Brancovenesc Potlogi” este o locatie atractiva, in stil Brancovenesc, ce seamana foarte mult cu Palatul Mogosoaia, doar ca la dimensiuni mai mici. La Potlogi, domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, a decis in anul 1698 sa ridice un frumos palat pentru fiul sau cel mare, Constantin,acesta fiind primul dintre cele patru palate pe care le-a construit.. Se spune ca inainte de a construi palatul, domnitorul facea acolo popas pentru a-si odihni alaiul.

Palatul Potlogi

Primul punct de atractie este curtea ( imensa, ca de palat :)) care ocupa o suprafata de 23.000 mp, si este imprejmuita pe 3 laturi de ziduri, iar la nord de paraul “ Tudorel”.

In partea stanga a curtii se afla Droscaria, care astazi serveste ca un spatiu expozitional pentru trasauri si piesele acestora. In trecut, aici se tineau, confectionau si reparau drostele.

In partea dreapta se afla Cuhnia(bucataria), acolo unde se gatea toata mancarea pentru palat. Incaperea a fost gandita sa se ventileze natural cu ajutorul a 5 turnuri(cosuri), 4 dispuse mai jos in tavan pe unde intra aerul proaspat si cosul principal dispus mai sus pe unde ieseau fumul si aburul.

Tot in partea dreapta a curtii se gasesc si casele care erau folosite pentru cazarea slujitorilor ( in curand acestea vor fi transformate in spatii de cazare pentru vizitatori), precum si biserica cu hramul Sfantul Dumitru, ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, ridicata in anul 1683.

Palatul in stil Brancovenesc este o constructie compusa din pivnita, parter si etaj. La parter si la etaj am vizitat dormitorul lui Constantin Brancoveanu, pe cel al sotiei sale, sala de oaspeti, camera tezaurului, plus cateva incaperi in care se gasesc armuri, documente, scrisori oficiale si vesminte domnesti. Pivnita este o constructie vasta, acoperita de patru calote sferice si, in prezent, gazduieste diverse evenimente precum conferinte si workshop-uri.

Program de vizitare:

08:00 – 16:00 program de iarna

09:00 – 17:00 program de vara

Palatul PotlogiPalatul PotlogiPalatul PotlogiPalatul PotlogiPalatul Potlogi

S-ar putea sa-ti placa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook0