Manastirea dintr-un lemn – un simbol al spiritualitatii romanesti
Agitatia zilnica, stresul cotidian si zgomotul permanent ne fac sa ne dorim sa evadam uneori si sa ne bucuram doar de liniste si de o gura de aer curat. La fel cum am facut si acum, in vacanta de Paste, cand, in drum spre rudele de la Valcea, am oprit sa vizitam si Manastirea dintr-un lemn.
Manastirea dintr-un lemn este situata in comuna Francesti, la aproximativ 25 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea. Este locul in care noi revenim de fiecare data cu drag si ne reincarcam bateriile, ne linistim mintea si ne umplem cu energie pozitiva.
Manastirea dintr-un lemn face parte dintr-un ansamblu complex ce cuprinde, pe langa vechea biserica dintr-un lemn, si biserica din piatra, biserica noua, chilii si un mic cimitir in care, pe langa preoti si maici, sunt inmormantate personalitati precum Maria, sotia voievodului Serban Cantacuzino si fiul acestora, Gheorghe Cantacuzino Basarab.
Fiind o emblema in zona Olteniei, Manastirea dintr-un lemn este renumita pentru ca adaposteste icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, dar si datorita legendei frumoase care sta la baza aparitiei lacasului de cult, la inceputul secolului al XVI-lea. Se spune ca diaconul Paul de Alep, calator pe meleagurile Tarii Romanesti, este cel care lasa prima marturie scrisa despre Manastirea dintr-un lemn, conform careia un pustnic a gasit in scorbura unui stejar secular icoana Maicii Domnului. In mod repetat, pustnicul a auzit o voce care il indemna sa construiasca o manastire si astfel si-a dat seama ca este dorinta Maicii Domnului si a ridicat lacasul acolo, folosind ca material de constructie doar acel stejar. In prezent, chiar langa manastire mai exista un stejar secular ce poate fi admirat in toata splendoarea sa de catre toti vizitatorii. Iar icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, a stat in Manastirea dintr-un lemn aproape un secol, ulterior fiind mutata in biserica de piatra, ctitoria lui Matei Basarab. Icoana este pastrata la loc de cinste, in catapeteasma, este pictata pe ambele fete si are dimensiuni impresionante, de 1.6 metri/1.2 metri.
Un alt aspect demn de mentionat despre acest simbol al spiritualitatii romanesti si putin cunoscut este faptul ca Manastirea dintr-un lemn este singurul loc din tara inchinat marinarilor si aviatorilor. In curtea exterioara a manastirii exista niste monumente precum o ancora, o elice albastra si o cruce si chiar in portalul de la intrarea in incinta a doua se gasesc placi cu liste de nume de la inceputurile avatiei si marinei romanesti. Care este explicatia?
Ei bine, intre anii 1938-1940, ministrul Aviatiei si Marinei din acea perioada, generalul Paul Teodorescu, impreuna cu o serie de marinari si aviatori, au restaurat intregul ansamblu, devenind, ulterior, lacasul de cult dedicat lor. In chip simbolic, ori de cate ori aviatorii trec pe deasupra manastirii, o inconjoara de trei ori.
In ceea ce-l priveste pe ministrul Paul Teodorescu, acesta s-a restras la sfarsitul vietii la manastirea pe care o iubea cel mai mult, unde a si murit si a fost inmormantat. Iar camera din Palatul Brancovenesc de aici care i-a fost oferita nu a fost locuita vreodata decat de obiectele care i-au apartinut si care ii pastreaza amintirea. El a preferat sa isi petreaca ultimele luni din viata intr-o chilie simpla.
Insa nu doar legenda si istorisirile fac din Manastirea dintr-un lemn un loc cu totul si cu totul special. Si peisajul este unul mirific, manastirea fiind construita intr-un codru de stejari. In prezent, ansamblul ce adaposteste manasatirea, bisericile si chiliile este un adevarat colt verde, plin cu magnolii, flori si pomi fructiferi, ingrijiti cum nu se poate mai bine de maicute si personalul bisericesc. Iar atmosfera de acolo iti ofera un sentiment de calm si liniste interioara cum rar mai gasesti.