Tot ce trebuie sa stii pentru o calatorie la Iasi

palatul culturii iasi

Astazi o sa va povestesc despre unul dintre orasele noastre preferate din Romania, unde, din pacate, ajungem destul de rar – Iasi. Asa cum probabil multi dintre voi stiti, Iasiul este numit si ”orasul celor 7 coline”, datorita faptului ca se intinde pe 7 dealuri: Dealul Cetatuia, Dealul Galata, Dealul Copou, Dealul Breazu, Dealul Sogari, Dealul Bucium si Dealul Repedea. Iasiul, fosta capitala a Moldovei este un oras plin de istorie la tot pasul.

Obiective turistice Iasi

Pentru ce obiective turistice este cunoscut orasul Iasi? Nici nu as sti cu ce sa incep. Cred ca Palatul Culturii se afla in topul preferintelor noastre – o cladire superba, impozanta, a carei constructie s-a intins pe perioada a doua decenii. Palatul Culturii adaposteste Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu, parcurgand astfel intreaga istorie a regiunii Moldovei. Iar la fiecare ora fixa, cele opt clopote din ceasornicul din turn bat, pe ritm de Hora Unirii.

Palatul Culturii se poate vizita, pretul unui bilet/muzeu este de 16 lei, iar daca alegeti sa le vizitati pe toate 4, pretul este 40 lei.

De la Palatul Culturii, plimbarea poate continua in mahalaua Ticaului, la Bojdeuca lui Creanga, prima casa memoriala din Romania, inaugurata la 15 aprilie 1918. Doar uitandu-va in jur, parca deja va cuprinde o vraja a timpului trecut si parca il si vedeti pe Creanga scriind Amintiri din copilarie sau Soacra cu trei nurori! Micuta bojdeuca avea tot ce-i trebuia scriitorului: un pat sanatos, de lemn tare, cuptorul cu horn, asemanator casei din Humulesti, masuta cu trei picioare din bucatarioara, icoana pastrata amintire de la mama sa, raftul pentru carti si masuta din camera de lucru. In plus, cerdacul din spatele bojdeucii era o adevarata oaza de relaxare pentru Creanga, permitandu-i sa admire in nestire dealurile Ciric si Sorogari.

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” este un alt punct de maxima importanta. Fondata in anul 1860, la scurt timp dupa formarea Principatelor Unite,  ea este recunoscuta inca de la inceput ca fiind prima universitate moderna a Romaniei. Insasi domnitorul Alexandru Ioan Cuza a inaugurat universitatea, ce avea sa cuprinda la inceput doar trei facultati: Litere, Teologie si Drept. In prezent, aceasta gazduieste 15 facultati si numeroase centre de cercetare.

Un alt loc ce nu trebuie ratat in cadrul plimbarii voastre prin Iasi este Dealul Copoului, impanzit de mireasma teilor primavara. E bine de stiut ca unul dintre simbolurile principale ale Iasului sunt chiar batranii tei. Nu degeaba si marele poet roman, Mihai Eminescu, a fost atat de inspirat de acestia si a lasat in urma, chiar in mijlocul Parcului Copou, vestitul Tei al lui Eminescu! Este vorba despre un tei argintiu, cu o varsta de peste 500 de ani. Pe langa acesta, Parcul Copou mai gazduieste si Obeliscul cu lei, unul dintre cele mai vechi monumente din istoria moderna a tarii, ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi, dar si Aleea Junimistilor, un  tronson strajuit de o multime de busturi ale unor personalitati ale societatii literare Junimea.

Urmatorul popas trebuie sa fie la Gradina Botanica, cea mai veche gradina botanica din Romania. A fost infiintata in 1856 de medicul Anastasie Fatu, pe o proprietate cumparata de acesta. Toamna, crizantemele desfasoara un adevarat spectacol aici, asa ca aceasta este o destinatie care, pur si simplu, nu trebuie ratata de niciun iubitor de flori!

Plimbarea continua pe strada Lapusneanu, care, in trecut, a fost un fel de   „strada ca un mall”, facand deliciul impatimitilor de cumparaturi. Forfota permanenta, atmosfera de sarbatoare si o veselie ce poate fi regasita doar in mijlocul multimii dornice de mici negustorii. Marfurile erau pe alese si pentru toate gusturile, iar vanzatorii agili mergeau chiar si acasa la clientii fideli cu ultimele noutati primite. Astazi, Strada Lapusneanu este un loc ideal pentru promenada.

O alta strada pietonala ce nu trebuie ratata in Iasi este Bulevardul Stefan cel Mare. Este indicat chiar sa va rezervati cateva ore pentru o serata la Teatrul National, cel mai vechi lacas de acest gen din Romania. Mai mult decat atat, Teatrul din Iasi a ajuns sa fie pe locul doi in topul celor mai frumoase teatre din lume, realizat de BBC.

Nici Palatul Roznovanu nu trebuie ocolit, in care se afla actuala Primarie a orasului. De-a lungul timpului, prin aceasta cladire s-au perindat personalitati semnificative ale vietii politice romanesti: aristocrati, membrii Casei Regale, ambasadori si reprezentanti ai statelor din toate colturile lumii. Aici a concertat George Enescu, Mihai Eminescu si-a citit poeziile, iar trecatorii au admirat cele mai somptuoase tinute de la balurile vremurilor de demult.

Chiar vis-a-vis de Palatul Roznovanu, gasim monumentala Catedrala ortodoxa din Iasi. Nu departe de aceasta, putem admira si Catedrala romano-catolica, a carei cladire are o forma circulara foarte interesanta. Lista nu se termina aici, pentru ca tot pe Pietonalul Stefan cel Mare, gasim si Biserica ,,Sfintii Trei Ierarhi”, ridicata de catre voievodul Vasile Lupu, intre anii 1637-1639 si avand peretii cladirii incarcati cu decoratii inedite sculptate in piatra. Plimbarea pe acest pietonal se incheie cu o privire catre Scoala ,,Gheorghe Asachi”, datata din 1909 si inscrisa in patrimoniul arhitectural al orasului.

Unde ne cazam in Iasi

In plimbarile noastre prin Iasi, am experiementat atat cazarea la hotel, cat si cazarea in apartamente in regim hotelier. Care credeti ca a fost cazarea castigatoarea? Ei bine, un mare plus pentru cazarea in regim hotelier, care ofera conditiile unui hotel de 4 stele, dar cu mult mai multe facilitati si, bineinteles, cu un pret mult mai avantajos.

Am ales Evelyn Apartments, ce ofera cazare in regim hotelier in apartamente cu 1, 2 si 3 camere in blocuri noi, amplasate in zonele cheie ale Iasiului, in asa fel incat sa aveti acces facil la toate obiectivele turistice, la restaurante si la centrul comercial Palas. Dupa ce am vazut mai multe apartamente ale Evelyn Apartments, noi ne-am cazat intr-un apartament cu 2 camere, super luminos, cu geamuri panoramice, mobilat modern, utilat cu absolut tot ceea ai nevoie pentru o sedere confortabila si, nu in ultimul rand, foarte curat (am aflat ulterior ca exista o firma de curatenie specializata care asigura intretinerea apartamentelor).

Ce ne-a mai placut la Evelyn Apartments:

  • Proprietarii sunt extrem de amabili si se dau peste cap pentru a va ajuta, la orice ora din zi si din noapte.
  • Pun la dispozitia oaspetilor serviciu de transfer la sau de la gara/aeroport.
  • Exista locuri de parcare la proprietate.
  • Mesele nu sunt incluse in pretul cazarii, insa, fie va puteti  pregati masa in bucataria complet echipata, fie proprietarii va ajuta sa comandati mancare excelenta de la restaurantele lor partenere.
  • Nu exista costuri ascunse si nu se percepe nici o garantie daca alegeti cazarea la Evelyn Apartments.
  • Pentru o sedere mai mare de 3 zile se ofera si discount. Iar preturile sunt mai mult decat decente si pornesc de la 150 lei/noapte.
  • Foarte important: se ofera factura! Asa ca va puteti justifica cu documente cheltuielile de deplasare, in cazul in care calatoriti in interes de serviciu.

Si, pentru ca tot este sezonul vacantelor, daca aveti in plan sa calatoriti la Iasi vara aceasta, nu uitati sa va rezervati din timp cazarea la Evelyn Apartments. Ne veti multumi!😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook0