Târguri de Crăciun-Colmar, Strasbourg, Basel

Colmar, France

Pentru mine, sarbătorile de iarnă înseamnă magie și poveste. Înseamnă decorațiuni din belșug, brazi împodobiți, miros de vin fiert, portocale și scorțișoară, turtă dulce, timp petrecut cu familia și prietenii, cadouri și zăpadă. Iar anul acesta, pentru a ne bucura din plin și în avans de farmecul Crăciunului, am ales să mergem într-un city break în regiunea Alsaciei, la târgurile de Crăciun care par desprinse din filmele de pe Diva 😍. Astfel, am bifat Basel, Strasbourg și Colmar.

Tips&tricks pentru o călătorie în Alsacia: cum ajungi, unde te cazezi, unde mânănci

Am rezervat biletele la începutul lunii octombrie și am planificat călătoria pentru finalul lunii noiembrie, atunci când încep târgurile de Crăciun. Am zburat cu WIZZ Air, iar prețul biletelor a fost de aproximativ 900 de lei pentru două persoane, preț care include doar un mic bagaj de mână, un rucsac. Însă credeți-mă pe cuvânt, cu rucsacul potrivit, poți lua la tine mai multe lucruri decât ai avea nevoie.

Pentru cazare, am ales un hotel din Basel, orașul care este situat la granița a trei țări: Elveția, Franța și Germania. Hotelul în care am stat se numește Birsighof și este situat la 10 minute de gară și la 10 minute de centrul orașului, iar prețul pentru 3 nopți a fost de 2000 de lei, fără mic dejun inclus. Pentru a ajunge la hotel, respectiv în zona gării, am luat chiar din fața aeroportului autobuzul 50.

Ce este foarte interesant în Basel este că poți beneficia de gratuitate la mijloacele de transport în comun și de 50% discount pentru accesul la muzee doar dacă arăți că ai o rezervare la un hotel din Basel. Noi am primit și de la hotel 2 carduri în acest sens, dar și un cod pentru a ne putea conecta la rețeaua de WIFI a orașului, pentru că, Basel aparținând de Elveția, roaming-ul este cu suprataxe.

În ceea ce privește partea de gastronomie, opțiunile sunt multiple: poți alege să mănânci la restaurante, în piețele unde se desfășoară târgurile de Crăciun, la Migros – lanț de supermarketuri, dar care are și locații sub formă de bufet, cu galantare cu pizza, paste, gustări calde, patiserie, sandwichuri, prăjituri, iar prețurile sunt mai accesibile decât la restaurante sau la Markethalle, care este ca o hală, cu diferite mici restaurante sau rulote. Noi am ales să simțim din plin atmosfera târgurilor de Crăciun, astfel că am degustat tot ce se putea de la căsuțele amenajate în piețe, dar am fost de 2-3 ori și la Migros, fiind la doar câteva minute de hotelul nostru. Restaurantele le-am încercat în Strasbourg și în Colmar, însă cele mai multe sunt turistice, foarte aglomerate, iar mâncarea nu tocmai wow.

Și, pentru că probabil vă întrebați cum am ajuns din Basel la minunatele târguri de Crăciun din Colmar și Strasbourg, ei bine, deși nu sunt o mare fană a mijloacelor de transport în comun, de data aceasta am optat pentru tren, pentru că este mult mai rapid și ajungi mult mai repede decât cu mașina, plus că nu mai ai grija parcării, perioada aceasta fiind mai mult decât aglomerată.

Astfel, într-una dintre zile am luat trenul din Basel spre Strasbourg dus-întors, iar următoarea zi din Basel spre Colmar dus-întors. Trenurile circulă din oră în oră, iar biletele pentru trenul spre Strasbourg și Colmar se achiziționează de la ghișeele din gară și trebuie să prezentați actul de identitate, întrucât treceți dintr-o țară în alta, Strasbourg și Colmar fiind în Franța. Călătoria cu trenul până în Strasbourg durează 1h20 minute, iar prețul unui bilet dus-întors este 60 de euro/persoană, iar în Colmar ajungeți în aproximativ 40 de minute, iar prețul unui bilet este de 30 de euro/persoană dus-întors. Biletele nu se vând cu loc, așadar este pe principiul primul venit, primul servit, însă recomandarea noastră este să ajungeți pe peron cu câteva minute înainte de a sosi trenul, pentru a avea șanse să prindeți loc.

Târgul de Crăciun din Basel

Așa cum v-am povestit, noi am dedicat acest city-break exclusiv târgurilor de Crăciun, însă, în plimbările prin oraș, am bifat și alte obiective turistice și am văzut multe locuri frumoase. Basel este un oraș ce îmbină o varietate de stiluri arhitecturale și încărcat de cultură, având muzee la tot pasul, mai exact peste 40 de muzee, pentru toate gusturile și toate vârstele, de la Muzeul de Artă, la Muzeul de Istorie, Muzeul Farmaciei, Muzeul Caricaturilor, Muzeul Jucăriilor etc.

Noi am vizitat doar Muzeul Jucăriilor și recomandăm experiența, pare că te transpui într-o lume a copilăriei, unde totul este ludic și cu un farmec aparte. Muzeul este cel mai mare de acest gen din Europa, are peste 6000 de piese și se întinde pe 4 etaje, găzduind colecții importante de urși de pluș, de păpuși, miniaturi, unele datând chiar de la 1900. Muzeul este deschis de marți până duminică, iar prețul biletului de acces este de 7 franci/persoană, însă, cu tichetul primit la hotel, am achitat 7 franci amândoi.

Alte obiective turistice ce merită bifate sunt Catedrala Munster, Zoo și parcul din împrejurimi, Primăria din Basel și piața centrală Marktplatz și, bineînțeles, piețele Barfüsserplatz si Münsterplatz, acolo unde se desfășoară târgurile de Crăciun. Piețele de Crăciun din Basel sunt frumoase, au o atmosferă festivă, vinul fiert este la mare căutare și wurștii sfârie pe grătare, însă trebuie să recunosc că nu se compară cu minunățiile din Strasbourg și Colmar despre care voi povesti în continuare. Iar prețurile sunt mari, ca să vă faceți o idee, 2 wurști și 2 căni de vin fiert – 35 de franci, adică aproximativ 185 de lei la o conversie rapidă.

Târgul de Crăciun din Strasbourg

Târgul de Crăciun din Strasbourg este cel mai vechi târg de acest gen din Europa, datând din anul 1570. Nu știu cum era pe atunci, însă în prezent este absolut superb și îmbină luxul cu elementele tradiționale de Crăciun. De exemplu, Galeriile Lafayette îți fură privirea cu miile de luminițe, în timp ce clădirile cu specific francez sunt împodobite cu globuri, beteală, ursuleți și fundițe. Nu degeaba a fost Strasbourgul desemnat capitala Crăciunului.

Târgurile de Crăciun din Strasbourg au loc în Piața Kebler și în jurul Catedralei Notre Dame (Catedrala Gotică) din Strasbourg, care a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO și care se poate vizita. Noi nu am intrat, întrucât cozile erau infernale, însă este de-a dreptul impunătoare și deosebită. Târgurile de Crăciun din Strasbourg găzduiesc peste 300 de căsuțe unde se vând bunătăți locale, decorațiuni și, bineințeles nelipsitul vin fiert, iar prețurile sunt cu aproximativ 20% mai mici decât în Basel.

Un alt punct de atracție din Strasbourg este restaurantul cu specific alsacian, Le Tire-Buchon, adăpostit de celebra clădire împodobită cu ursuleți de pluș pe care ați văzut-o, probabil, de atâtea ori pe Instagram. Toată lumea se inghesuie să facă fotografii acolo, așa că trebuie să vă înarmați cu răbdare și cu multe zâmbete 😁. Oricum, la orice pas, veți descoperi câte un colț instagramabil, indiferent că este vorba un magazin cu suvenire sau decorațiuni, de o patiserie sau de o căsuță tradițională decorată cu mult bun gust.

Ce mai puteți vedea în Strasbourg? Ei bine, pe noi ne-au purtat pașii și către Petite France, un cartier cu case medievale ce datează din secolele XVI și XVII și care alcăuiesc o imagine completă pentru cel mai pitoresc loc din întreaga Europa. Mai puteți vedea și Muzeul Alsacien, care cuprinde peste 5000 de piese despre viața rurală din Alsacia, Parlamentul European, pentru care sunt disponibile tururi și Parcul l’Orangerie, situat vis-a-vis de Parlamentul European. Însă, pentru sezonul acesta, târgurile de Crăciun sunt un must-have😊.

Târgul de Crăciun din Colmar

Colmar, situat în inima regiunii Alsacia, este o bijuterie de oraș, cu străzi pietruite, zeci de magazine de decorațiuni, saloane de ceai și case cu un farmec medieval irezistibil. În perioada sărbătorilor de iarnă, Colmar devine un adevărat tărâm de basm, iar târgurile de Crăciun amplifică magia acestui oraș.

Colmar este renumit pentru cele șase Târguri de Crăciun, fiecare cu personalitatea și farmecul său unic. Printre cele mai cunoscute se numără Târgul Koïfhus, situat în fața clădirii din secolul al XIII-lea cu același nume, și Târgul Dominicani, amplasat într-o curte interioară plină de istorie.

În timp ce explorați târgurile, nu uitați să savurați deliciile locale. Vinul fiert, prăjiturile de alune, pretzelurile proaspete și alte bunătăți alsaciene vă vor încânta papilele.

Cu fiecare colț al acestui oraș, Colmar te îmbie să descoperi farmecul său unic în perioada sărbătorilor. Este un loc unde istoria, cultura și magia Crăciunului se împletesc, oferind vizitatorilor o experiență de neuitat. Iar pentru noi, Colmar este pe locul 1 la categoria Târguri de Crăciun, este orașul care ne-a cucerit inima și privirile și unde ne-am dori să revenim an de an, fără ezitare.

Ce mai puteți vedea în Colmar: Mica Veneție, o zonă pitorească a orașului traversată de canale, case colorate și poduri mici, Maison des Têtes, o clădire din secolul al XVII-lea, cunoscută pentru fațada sa impresionantă, decorată cu capete sculptate în piatră, Muzeul Unterlinden, un muzeu bogat în artă și istorie, cu exponate care variază de la picturi renascentiste la sculpturi medievale și artă contemporană, statuia lui Auguste Bartholdi, creatorul Statuii Libertății.

P.S. Pozele nu redau nici pe jumătate frumusețea locurilor!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook0