Budapesta-ghid de calatorie

palatul-parlamentului-Budapesta

Inainte de vacanta de Craciun 2019, am stabilit cu Alexandra sa organizam o vacanta impreuna cu parintii nostri, care, de altfel, a fost si ultima noastra vacanta inainte sa inceapa pandemia. Am ales un oras in care toti mai fusesem candva, dar niciodata nu avusesem timpul necesar  pentru a-l vizita si admira pe indelete. Intotdeauna fusese orasul de tranzit catre alte destinatii: Budapesta.

Am decis sa facem aceasta calatorie cu masina, intrucat distanta nu este una atat de mare si, in plus, nu voiam sa depindem in Budapesta de mijloacele de transport in comun. Cazarea am cautat-o pe Airbnb si am gasit, in zona renumitei cafenele New York Café, un apartament superb si incapator, pe 2 etaje, care, in plus, avea si doua locuri de parcare. Iar gazda, Atilla, a fost extraordinara – ne-a intampinat cu gustari, ne-a ajutat cu recomandari pe toata durata vacantei, iar la final ne-a adus clatite 😁. Apartamentul nu era situat intr-o zona tocmai centrala, dar tinand cont ca la 200 de metri de bloc exista statie City Bus – Hop On Hop Off si ca puteam utiliza si masinile, nu ne-a deranjat deloc. Distanta (pe jos ) de la apartament pana in centru a fost de aproximativ 40 de minute, verificat!

In prima zi, intrucat am ajuns in jurul orei 16:00, dupa un drum de aproximativ 10 ore cu tot cu opriri, am iesit doar la masa si am ales plimbarea “ de recunoastere” a cartierului. Am urmat bulevardul Jozsef pana la Dunare (timp in care tatii au observat buna organizare a insfrastructurii din Budapesta), de unde am putut observa Citadela – o priveliste incantatoare.

A doua zi, ne-am propus sa facem si mai multa miscare si am plecat, pe jos, in centru unde se deschisese unul dintre  targurile de Craciun si bineinteles unde incerci, mananci si cumperi  tot ce se poate si are legatura cu Ungaria. Ne-am petrecut acolo toata ziua, mai ales ca atmosfera era una chiar festiva si am luat la rand toate tarabele si magazinele cu suvenire, Alexandra fiind o mare colectionara de magneti si globuri.

A treia zi, am decis sa folosim City Bus – Hop On Hop Off, astfel este destul de greu sa reusesti sa vezi toate obiectivele turistice, pentru ca sunt destul de departe unele de altele si partea fostului oras Buda este si foarte deluroasa. Asa ca, ne-am achizitionat biletele online de pe Getyourguide.com (pretul unui bilet a fost de 27 de euro, pentru o zi) si am plecat la drum. Am trecut Dunarea pe cel mai vechi pod care leaga Pesta de Buda, “Podul cu lanturi”.

Prima oprire a fost in zona Castelului Buda, un loc fascinant si incarcat de istorie. Spun zona, deoarece autobuzele City Bus nu urca pana la castel si, pentru a ajunge acolo, ai 3 optiuni (funicular, mini autobuz electric, pe jos ). Bineinteles , pe noi ultima varianta ne-a incantat cel mai mult, putina miscare e binevenita oricand dupa atata gulas si kurtos 😂.

Pe dealul Buda sunt 3 obiective importante :

  • Castelul Buda – fiind una dintre cele mai spectaculoase cladiri construite in secolul al XVIII-lea. Castelul merita vizitat pentru arhitectura sa care combina stilul romanic, cu cel baroc si  gotic, dar si pentru impresionantele culoare medivale ale cladirii.
  • Bastionul Pescarilor ( o fosta fortareata ) – una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Budapesta datorita asezarii sale langa Castelul Buda, in zona medievala a orasului. Totodata, este cel mai inalt punct de observatie , de unde poti admira o priveliste a intregului oras si a Dunarii, priveliste pe care cu totii ne dorim sa o prindem in fotografii. Instagramabila as spune!
  •  Biserica Matyas sau Adormirea Maicii Domnului, pe romaneste , construita in anul 1015 😮 si unde, in fiecare duminica seara, au loc concerte gratuite de orga.

Toate cele 3 obiective se pot vizita si in interior, noi am optat insa doar pentru un tur exterior, pentru a avea timp sa descoperim cat mai mult din frumoasa Budapesta.

Urmatoarea oprire City Bus a fost  Palatul Parlamentului din Budapesta, care  este a doua cea mai mare cladire din Europa (dupa cladirea care gazduieste Parlamentul Romaniei), construita intre 1885-1904 in stil neo-gotic , intr-o structura perfect simetrica de o parte si de alta a cupolei centrale. Nu l-am vizitat in interior, era nevoie de programare, dar am avut ocazia de a vedea schimbul de garda.

In apropiere de cladirea Parlamentului este si memorialul „Pantofii de pe Faleza Dunarii“, o colectie de 60 de perechi de pantofi sculptati din otel, in memoria evreilor ucisi de catre nazisti. 

Am luat pranzul la un restaurant de langa Parlament si am urcat in City Bus spre oprirea numarul 3: Piata Eroilor, situata in nord-est,  marginita de Muzeul de Arte Frumoase si Galeria de Arta. De aici,  se ajunge in parcul principal al orasului in care se gaseste Castelul Vajdahunyad, copie a Castelului Huniazilor din Romania. Acesta a fost facut initial din carton si lemn, dar a devenit foarte popular si a fost reconstruit din piatra si caramida.

A patra zi si ultima in Budapesta a fost una ploioasa, asa ca am preferat activitatile indoor. Am inceput cu o binemeritata cafea la New York Cafe, cea mai frumoasa cafenea din lume (nu o spun eu, ci numeroasele premii pe care le-a primit). Personal, mi se pare ca se incadraza perfect in acest oras, avand un aer boem si elegant.Recomandarea este sa faci rezervare in prealabil, altfel e posibil sa astepti multe ore pentru a gasi o masa libera. Rezevarea se poate face online pe site-ul cafenelei, aici. Preturile nu sunt tocmai mici, insa merita toti banii.

Am continuat apoi cu o vizita in mall, am luat masa la un restaurant traditional, iar pe seara am plecat cu masinile la un tur de night mode picture.  Am urcat la Citadela, unde oricum nu ajunsesem pana atunci (exista acolo o parcare cu plata), iar privelistea este absolut minunata, apoi  am continuat cu Bastionul Pecarilor si Castelul Vajdahunyad, care poate fi destul de infricosator la lasarea intunericului.

Se stie ca Budapesta este orasul cu cele mai multe spa-uri din lume, dar si unele dintre cele mai frumoase, deci, daca planuiti o vacanta axata pe relaxare, aveti aici cateva exemple: Szechenyi, Gellert, Rudas. Din pacate, noi nu am avut timp sa ajungem la nici un spa, preferand, de data aceasta, descoperirea orasului.

Capitala Ungariei este, in opinia mea, cea mai frumoasa capitala din sud-estul Europei si una dintre cele mai frumoase din Europa. Desi nu este la fel de populara ca Roma sau Paris,  Budapesta nu inceteaza sa te uimeasca la fiecare pas, este plina de istorie, are un bogat stil arhitectural si spune o poveste oriunde te-ai opri sa o admiri.

Bastionul-Pescarilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook0