In vizita la Casa Ceausescu din Bucuresti
Descoperiti Palatul Primaverii
Stim deja cu totii cu Bucurestiul ascunde o multime de locuri superbe, care merita descoperite, de la parcuri si stradute, pana la case memoriale si muzee incarcate de istorie si povesti. Pentru zilele in care vreti sa iesiti din monotonie si sa nu va indepartati prea tare de casa, va recomandam sa vizitati Casa Ceausescu sau Palatul Primaverii, situat, asa cum reiese si din denumire, in Bulevardul Primaverii 50.
Noi am vizitat locatia de doua ori: prima data, acum cativa ani cand s-a deschis publicului si cand putea fi vizitata aproape integral daca achizitionai turul standard si a doua data, de curand, cand turul standard nu mai includea toate incaperile palatului. Am fost impresionati de design-ul casei si de interiorul luxos si am avut posibilitatea de a vedea cum a trait omul Ceausescu, dincolo de seful de stat atat de cunoscut al Romaniei, intr-o perioada in care, pentru popor, totul era rationalizat.
Palatul Primaverii a fost resedinta familiei Ceausescu intre anii 1965 – 1989, iar in anii 70 a fost extinsa, conform dorintei sefului de stat. Pentru proiectarea resedintei familiei Ceausescu au fost alesi arhitecti de renume, casa impresionand atat prin spatialitate si volumetrii echilibrate, cat si prin decorul interior confortabil si rafinat. Pentru ornamentele interioare din lemn s-au folosit esente de lemn autohton, dar si exotic, precum trandafir, mahon, cires canadian etc. Nu in ultimul rand, resedinta adaposteste si o impresionanta colectie de tablouri ale unor nume mari din pictura romaneasca, plus o multime de tapiserii si mozaicuri realizate manual.
Casa se intinde pe o suprafata de 5000 de mp si cuprinde apartamentele celor trei copii (Valentin, Nicolae, Zoia), apartamentul comun al sotilor Ceausescu, dar si apartamentul separat al Elenei, sala de cinema si crama care nu se mai viziteaza in cadrul turului standard, dressing-ul cu toate hainele detinute de familie, saloanele, piscina interioara, spa-ul de la subsol cu frizerie si coafor si gradina de iarna. Asa cum aminteam si mai sus, interiorul este frumos, luxos, insa, asa cum veti observa si pe durata turului, cele care atrag atentia cu adevarat sunt ornamentele. Din resedinta familiei Ceausescu nu lipsesc candelabrele de cristal facute la Medias, marmura de Ruschita, covoarele de Cisnadie, perdelele de Pascani, mobila sculptata la Arta Mobilei si mozaicurile din bai si de la piscina, cel din urma fiind cu adevarat impresionant. Totodata, in casa Ceausescu isi gasesc locul si obiecte primite cadou de la De Gaulle (o tapiserie), de la Sahul Iranului (un covor), de la Kim Ir Sen (vaze), de la omologii africani (sculpturi din fildes).
Dupa aproximativ o ora de descoperire a stilului de viata plin de opulenta al familiei Ceausescu, vizita se incheie cu gradina exterioara, unde se plimba in voie cativa pauni, urmasi ai celor pe care ii avea seful de stat.
Muzeul se poate vizita de marti pana duminica intre orele 10:00 – 17:00, doar pe baza de programare cu macar 24 de ore inainte. Vizita se face exclusiv cu ghidaj de specialitate (foarte bine pregatit) in limbile romana, engleza si la cerere franceza, iar pretul unui bilet este de 45 de lei pentru un tur standard si 200 de lei/persoana pentru un tur privat. Mai multe detalii pe www.casaceausescu.ro.