Vacanta pe litoralul bulgaresc
Vizita la Balcik si Capul Caliacra
Stiti vorba aceea ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa? Ei bine, asa nu s-au mai potrivit nici planurile noastre de vacanta pe care ni le-am facut la inceputului anului cu perioada de pandemie care a urmat. Stiti deja ca noi iubim sa calatorim, asa ca, in luna februarie cand am stabilit data cununiei, ne propusesem si o vacanta mai lunga in Santorini sau Coasta Amalfi, pentru luna de miere. Din pacate, data fiind situatia actuala, nu ne-am mai incumetat sa plecam prea departe de casa, asa ca am planificat pe ultima suta de metri o vacanta la vecinii nostri bulgari, tara in care poate nu am fi mers in mod normal.
Si, chiar daca nu am reusit sa ajungem in destinatiile propuse initial, vacanta in Bulgaria a fost extrem de odihnitoare si relaxanta, spre deosebire de vacantele cu care eram noi obisnuiti pana acum: alegatura, vizitat cat mai multe obiective, oboseala maxima la intoarcere.
Complexul in care ne-am cazat este situat in Kranevo, un satuc situat la aproximativ 10 kilometri de Nisipurile de Aur si la 80 de kilometri de granita cu Romania. Nu stiu cum arata in plin sezon, insa acum, spre finalul lunii septembrie, este totul inchis si imaginea este chiar putin dezolanta, ceea ce nu ne-a afectat deloc pentru ca oricum nu venisem cu ganduri prea mari de plimbare 😊. Complexul hotelier Effect Algara Club Beach Hotel este, in schimb, foarte frumos, cuprinde mai multe unitati de cazare, toate renovate in anul 2019, plaja privata la piscina, cat si la mare, parc propriu, 3 restaurante si 2 baruri, centru de masaj etc., practic, este locul perfect pentru odihna si lenevit.Â
Chiar daca noi am ales sa mergem in extrasezon, turisti erau mai multi decat ne asteptam, poate si pentru ca pretul acum este mai mult decat convenabil: 400 lei/noapte cu all inclusive, in conditiile in care noi am platit mai mult pentru ca ne-am dorit neaparat camera cu vedere la mare (si credeti-ma pe cuvant, a meritat din plin, este minunat sa adormi si sa te trezesti pe sunetul marii). Camerele sunt noi, ingrijite si curate, plaja are sezlonguri si umbrele pe care turistii cazati in incinta complexului le pot folosi gratuit, personalul este amabil si atent, iar mancarea este muuuulta, buna si extrem de diversificata. In plus, am beneficiat si de o cina a la carte la restaurantul lor de pe plaja si, din cate am inteles, in sezon, cei care opteaza pentru pachetul cu all inclusive au doua astfel de cine si, in plus, si spectacole de divertisment si seri tematice. Noi nu le-am mai prins acum, insa ne-am bucurat de linistea si de soarele de septembrie, fara inghesuiala si fara prea multa agitatie 😊 .
Totusi, ca sa nu spunem ca a fost totul perfect, au existat si minusuri:
- la bulgari nu prea se respecta masurile de protectie impotriva Covid-19. Desi ni s-a spus de la intrarea in curtea complexului ca masca este obligatorie in hotel si in restaurante, erau prea putini cei care o purtau si, din pacate, printre ei nu prea se numarau nici angajatii hotelului.
- bauturile, atat racoritoarele, cat si cele alcoolice, sunt de slaba calitate daca alegi all inclusive, iar pentru fresh si apa imbuteliata am platit separat.
Si, pentru ca va povesteam mai devreme ca nu am plecat cu ganduri de plimbare, au fost si momente cand nu am avut stare si am ales sa vizitam 3 obiective turistice situate in apropiere de hotel: Castelul Reginei Maria din Balcik, manastirea Aladja, sapata in stanca si capul Caliacra.
Castelul Reginei Maria din Balcik este situat la aproximativ 20 de kilometri de complex si la 60 de kilometri de Vama Veche si ne-a placut cel mai mult dintre cele 3 obiective. Cuprinde castelul propriu zis si gradinile botanice, insa, desi acestea se pot vizita separat, vrei, nu vrei, trebuie sa cumperi bilet pentru amandoua. Pretul unui bilet este de 14 leva de persoana, adica 7 euro, plus 3 leva parcarea.
Constructia castelului a inceput in anul 1924 din ordinul reginei si a fost finalizata 12 ani mai tarziu. Castelul Reginei Maria nu este spectaculos, este mai degraba o vila cu 14 camere, construita la malul marii si ce imbina stilul italienesc cu cel turcesc, cu minarete – elemente specifice edificiilor religioase islamice. In incinta se mai gasesc si un restaurant, cateva vile transformate in unitati de cazare pentru turisti, o cascada, o capela si mormantul Reginei Maria, sau, mai bine zis, al inimii acesteia.
Regina a fost atat de atasata de resedinta sa din Balcik incat si-a dorit, la propriu, ca inima sa ii fie ingropata acolo (ceea ce s-a si intamplat pana in anul 1940) si corpul la Manastirea Curtea de Arges. Dupa anul 1940, inima reginei a ajuns in patrimoniul neexpus al Muzeului National de Istorie, iar conducerea acestuia a decis sa o redea regalitatii abia dupa 60 de ani, pentru a fi expusa, apoi dusa la Pelisor.
Cat despre gradini, acestea sunt tematice si sunt administrate de Universitatea din Sofia. Se spune ca sunt unice in centrul si in estul Europei, datorita colectiei de cactusi – 250 de tipuri si a altor plante intalnite doar acolo – 3000 de specii.
Cel de-al doilea obiectiv turistic pe care l-am vizitat a fost Manastirea Aladja, situata aproape de statiunea Nisipurile de Aur. Manastirea este sapata in stanca, dateaza din secolele XII – XIV si a fost declarata monument istoric national. In prezent, Manastirea Aladzha nu functioneaza si a fost transformata intr-un monument cultural si muzeu care se pot vizita pentru suma de 5 leva/persoana.
Aspectul actual al manastirii este diferit de cel original, din cauza trecerii vremii si a prabusirilor cu care s-a confruntat, iar astazi se pot distinge, cu greu, ramasitele a 3 biserici si a 20 de camere, situate pe 2 niveluri, conectate intre ele cu scari sculptate in stanca, cu un aspect putin infricosator as spune.
Si, cel de-al treilea obiectiv este capul Caliacra, un monument al naturii situat destul de aproape de granita cu Romania. La capul Caliacra am ajuns cu masina si am platit 3 leva/persoana ca sa putem avea acces in parcarea amenajata, unde se gasesc si cateva tarabe cu suveniruri si gustari.
Capul Caliacra a facut parte din judetul Caliacra, Romania, intre anii 1913-1916 si 1918-1940 si cuprinde o cetate medievala si o rezervatie naturala, oferind o calatorie in trecutul zonei datorita ruinelor situate acolo ( ramasite de locuinte, de bai romane, de biserici bulgaresti etc.). Bineinteles, exista in prezent si un restaurant acolo, de unde se poate admira marea in toata splendoarea ei, privelistea fiind deosebita.