Casa Savri – un colt de timp apus si de legenda
Sighisoara, acel oras care, o data descoperit, te face sa te intorci cu drag. Sighisoara, unul dintre putinele orase medievale ale lumii, cu o imagine demna de retinut. Sighisoara, orasul cetate in care fiecare straduta are o poveste de spus si fiecare obiectiv turistic are o istorie demna de a fi transmisa mai departe.
Am ajuns prima data in Sighisoara acum aproximativ 12 ani si, de atunci, am revenit ori de cate ori am avut ocazia, fara a ma plictisi vreodata. Ba chiar am coordonat un proiect de promovare a Romaniei, proiect in care am inclus, bineinteles, si Sighisoara, oportunitate cu care am cunoscut orasul si mai in detaliu.
Ultima data am fost in Sighisoara acum 2 saptamani si, pentru ca era vacanta noastra de nunta, ne-am dorit sa ne cazam intr-un loc special, cu poveste, exact asa cum ne place noua. Asa ca am ales Casa Savri, cea mai veche casa din Sighisoara, ce a fost construita in anul 1568, asa cum dovedesc inscriptiile de pe fresca fatadei.
Casa Savri, situata pe Ulita Morii, una dintre cele mai inguste stradute din Europa, este un monument istoric de clasa A, ce a fost inclus in Patrimoniul Mondial Unesco. Cladirea a apartinut, se pare, unui mester cizmar instarit, cu o familie numeroasa, iar numele camerelor sunt date dupa numele membrilor familiei care au trait aici, asa cum au fost ele gasite in Cartea Funciara a vremii: Hilda, Sofia, Elisabeta, Franceska, Regina, Rozalia si Wilhelm Leonhardt.
Astazi, Casa Savri este un colt de timp apus si legenda, ce pastreaza in totalitate aerul de odinioara, dar care, in acelasi timp, iti ofera tot confortul vremurilor moderne. Procesul de restaurare a cladirii a durat 7 ani si, odata ce treci pragul casei, ai impresia ca ai intrat intr-un muzeu vechi, ce adaposteste obiecte colectate de-a lungul vremii, precum si unelte ale mesterilor locali din diferite perioade.
Casa Savri dispune de 7 camere, fiecare fiind unica si amenajata total diferita de celelalte. Mobilierul, din lemn masiv si adunat din vechile case sasesti a fost restaurat si refolosit in camere, la fel si decoratiunile, care reprezinta fel de fel de obiecte vechi, fotografii, lazi de zestre etc. De exemplu, mobilierul din camera Rozalia este mobilierul primit de aceasta la nunta ei, restaurat si asezat chiar in camera in care ea a locuit. De asemenea, tot in camera Rozalia, peretii sunt decorati cu fotografii ale acesteia, gasite in diferite colturi ale casei. Detalii atat de simple, dar care te fac sa simti si sa traiesti in cateva minute atmosfera vietii de odinioara.
Noi ne-am ales pentru sejur camera Franceska, una dintre cele mai romantice camere ale locatiei, cabina de dus aflandu-se chiar in mijlocul incaperii, langa pat. Pozele vorbesc de la sine.
In incinta cladirii exista si o crama micuta si un bar, aici servindu-se micul dejun din preparate locale si organizandu-se diferite evenimente. Si, bineinteles, la fel ca in intreaga cladire, si aici se gasesc obiecte vechi, printre care un pian, barul, de 500 de ani 😲, dar si o masa de biliard, cea mai veche din orasul Sighisoara.
Ceea ce ne-a placut foarte mult la Casa Savri a fost si terasa cu vedere la Cetatea Medievala Sighisoara – o terasa superba, cu multe flori si unelte artizanale din trecut, cu mese de picnic si cu spatiu amenajat pentru barbecue. Eu m-am retras pe terasa sa lucrez, dar, recunosc, din cand in cand ma fura peisajul.
Si, nu in ultimul rand, ceea ce te face sa te simti ca acasa la Casa Savri este personalul super prietenos, care te intampina inca de la sosire, iti prezinta intreaga locatie si iti sta la dispozitie pentru orice ai nevoie.
Pentru a simti atmosfera cu adevarat, trebuie sa ajungeti acolo. Daca intentionati sa va planificati o calatorie in Sighisoara, neaparat rezervati-va macar o noapte si la Casa Savri.