Castelul Daniel din Talisoara – Unul dintre putinele castele hotel din Romania

castel Daniel-CATHARINA'S BOUDOIR

 Am iubit dintotdeauna povestile cu printi si printese si am incercat sa le mentin in viata mea, pana in prezent, sub o forma sau alta.  Cand eram mica, imi cumparau parintii papusi, iar eu le schimbam hainele cu rochii de printesa, croite de bunica mea si ma jucam cu ele, construindu-mi diverse scenarii. Mai tarziu, m-am afundat in volume intregi de basme, iar cand epoca tehnologiei a inceput sa fie la moda si am avut acces la internet, am vizionat o gramada de filme ce aveau drept protagonisti printi si printese. Mi-am continuat propriul basm vizitand castele, atat in Romania, cat si in afara tarii, iar pana acum cativa ani visam ca nunta mea sa aiba loc…unde altundeva decat in incinta unui castel.

Ei bine, si cum in viata nu se intampla totul asa cum iti doresti, nu am avut nunta intr-un castel, ci intr-un ballroom foarte frumos. Dar, pentru saptamana de miere, printre destinatiile alese de noi, am optat si pentru 2 nopti de cazare intr-un castel, Castelul Daniel din Talisoara, judetul Covasna.

Istoria Castelului Daniel

Castelul Daniel este, la propriu, un castel. Un castel cu o istorie de peste 350 de ani, reinterpretata si adusa in zilele noastre sub cea mai frumoasa forma, intr-o atmosfera cu note nobile. 

Castelul initial a fost construit in Varghis, intre anii 1620-1680 din ordinul contelui Mihaly Daniel, o figura importanta la vremea respectiva in Tinutul celor Trei Scaune. Avand doi fii, Gabor si Janos Daniel, contele Mihaly a decis ca fiecare sa porneasca pe drumul sau si sa isi primeasca partea de avere. Astfel, Gabor a ramas in Castelul Daniel din Varghis, iar fratele sau, Janos, a inceput constructia celei de-a doua ramuri a Castelului Daniel in Talisoara, acolo unde si-a intemeiat o familie si acolo unde ne-am cazat si noi zilele trecute.

De-a lungul timpului, castelul a fost modificat si extins cu inca un conac, iar in anul 1946, castelul a fost vandut de proprietarii de la acea vreme catre doua familii instarite din sat. Numai ca, odata cu instaurarea regimului comunist, castelul a fost luat de catre stat si folosit pe post de magazie pentru lemne, gradinita, discoteca si CAP. Dupa un lung proces cu statul, castelul a fost retrocedat catre fiul proprietarilor de drept, intr-o forma destul de degradata. Acesta, neputandu-si permite sa intretina locatia si sa plateasca impozite la stat, a vandut castelul catre actuala familie de proprietari, Atilla si Lilla Racz, in anul 2009.

Castelul Daniel in prezent

Atilla si Lilla Racz s-au implicat trup si suflet in lucrarile de restaurare a castelului, au investit bani, timp si multa rabdare. Restaurarea castelului a durat 5 ani, acesta fiind dat in folosinta si introdus in circuitul turistic in anul 2014.

Castelul Daniel este gazduit de o cladire incadrata in clasa monumentelor istorice de tip A si pastreaza o multime de elemente stravechi, precum picturile de pe pereti si piese de mobilier. Iar sotii Racz, impreuna cu istorici de arta, arhitecti si desgineri de interior, au reusit sa pastreze viu spiritul nobiliar al castelului, dar, in acelasi timp, sa il transforme si intr-o unitate de cazare moderna, amenajata la cele mai inalte standarde.

Castelul adaposteste 8 camere, fiecare dintre acestea avand propria poveste, propria tematica si propria denumire ce ne duce cu gandul la semnificatia initiala a acelei camere. De exemplu, in camera Constantinopole, au fost descoperite si pastrate picturi murale din secolul al XVII-lea, picturi de o importanta istorica remarcabila, ce marcheaza etapele cheie ale ascensiunii politice si sociale a familiei Daniel.

Pictura care a inspirat numele camerei descrie plata tributului Imperiului Otoman de catre Principatul Transilvaniei. In fundal se observa turnurile Constantinopolului, iar in fata ambasadorul (presupus contele Daniel) plecandu-se in fata sultanului, cu mai multi saci cu bani. A fi ambasador la o astfel de afacere de stat a fost o mare onoare, asa ca nu este de mirare ca Daniel a dorit sa aiba evenimentul pictat.

O alta camera ce ne-a atras atentia este Camera Swan (Lebada), numita astfel dupa emblema familiei Daniel, lebada cu o sageata in gat. Stema secolului al XVII-lea situata in prim-planul camerei este apreciata ca fiind una dintre cele mai prestigioase sculpturi in piatra din Transilvania.

In incinta castelului se gaseste si salonul cu semineu si frecsce, care, pana in anul 2018, a servit drept restaurant si sala de evenimente, dar si o terasa foarte frumoasa si coltul biblioteca.

Din anul 2018 insa, a fost dat in folosinta si un al doilea corp, asa numitul conac, ce cuprinde 12 camere, un spatiu comun imens cu semineu, fotolii si canapele si restaurantul actual. La fel ca si in castel, cele 12 camere au tematici si denumiri diferite, avand in comun doar faptul ca sunt superbe toate si este foarte greu sa decizi in care vrei sa te cazezi.

Restaurantul din Castelul Daniel

Restaurantul respecta aceleasi tendinte in amenajare la fel ca intregul castel, iar experienta culinara este una cat se poate de interesanta. Meniul cuprinde cateva feluri de mancare, insa acestea sunt delicioase si preparate dupa retete reinterpretate. Nu am facut prea multe fotografii pentru mancare, pentru ca am preferat sa o savuram in loc sa o pozam, insa ne-am delectat cu supa crema de dovleac, supa crema de ceapa cu crutoane cu branza, salata de pastrav afumat cu citrice, pulpa de rata crocanta cu varza rosie, paste cu ciuperci de padure, clatite si lapte de pasare.

Iar micul dejun, inclus in pretul cazarii, cuprinde preparate traditionale, locale si o paine excelenta, cu gust de cozonac. Must try!

Spa-ul din Castelul Daniel

Ei bine, poate nu v-ati astepta sa gasiti chiar si un spa in incinta unui castel, dar uite ca aici exista. Cellarium, caci asa se numeste, este amenajat pe locul vechii pivnite, acolo unde se depozitau cele mai de valoare resurse. Astazi, Cellarium de la Castel Daniel este un spatiu atemporal ancorat in istorie, unde esti invitat sa incetinesti in mod constient, sa mergi incet, sa respiri usor, sa te purifici, sa te relaxezi si apoi sa revii, cu forte proaspete, la ritmul tau cotidian.

Recunosc, eu am plecat nepregatita, fara costum de baie si am fost la spa doar sa arunc o privire si sa imi satisfac curiozitatea. Andrei insa s-a bucurat de piscina interioara, de jacuzzi, de sauna si de floating.

Alte activitati la/pe langa Castelul Daniel

  • Vizita in atelierele mesterilor din zona
  • Vizita la fierarul din sat
  • Aventura off-road
  • Inchirieri biciclete

De asemenea, la castel se pot organiza diverse petreceri, evenimente festive sau corporate.

Si, pe langa toate cele enumerate in articol, mai am doua aspecte demne de mentionat:

  • Nota zece si pentru intreg personalul de la Castelul Daniel: toti angajatii sunt politicosi, amabili si foarte bine instruiti.
  • Castelul detine o aplicatie prin intermediul careia iti poti face check in si check out, poti comanda micul dejun de seara, pentru a fi gata la ora dorita de tine si poti plati consumatia. O masura foarte buna de siguranta in vremuri de Covid.

Cam atat cu povestile cu castele si printi si printese, noi revenim pe meleaguri bucurestene, dar, daca v-am stranit interesul, va puteti rezerva chiar acum o camera cu iz princiar la Castelul Daniel.

P.S. Pentru ca lui Andrei i-a fost greu sa selecteze doar o parte dintre pozele realizate la castel, vi le lasa pe toate mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook0