Ce poti face 4 zile pe Coasta de Azur

coasta de azur

O vacanta este binemeritata oricand, mai ales atunci cand vine dupa o perioada incarcata si obositoare, in care energia este aproape de zero. Asa ca, dupa ce am rezervat si anulat de 3 ori o vacanta in Istanbul, la finalul lunii noiembrie, din scurt, am decis ca vrem sa ne reintoarcem pe Costa de Azur, unde am fost si acum 3 ani, dar nu am reusit sa bifam decat prea putin din ceea ce ne-am propus.

Ca si atunci, si acum am ales sa mergem in extrasezon. De ce? Pentru ca este muuult mai putin aglomerat, te poti bucura in voie de tot ceea ce vrei sa vizitezi, vremea este mai prietenoasa ca la noi (am prins aproximativ 20 de grade) si, in plus, si preturile sunt cosiderabil mai mici. Ca sa intelegeti despre ce vorbesc, noi am cheltuit 1200 de euro pe un city break de 4 zile, adica zborurile, cazarea, inchiriat masina, platit parcari, servit masa doar la restaurant si cumparat maruntisuri pe langa.

Dar, să le luam pe rand.

Am rezervat biletele de avion cu destinatia Nisa si cazarea cu aproximativ doua saptamani inainte de data plecarii. Biletele de avion au fost 100 euro pentru doua persoane, cu WizzAir, iar cazarea am rezervat-o la Hotel Locarno din Nisa si a costat 230 de euro pentru 4 nopti, cu mic dejun inclus.
Hotel Locarno este un hotel de 3 stele, situat foarte aproape de mare, intr-o cladire veche, dar reconditionata. Hotelul nu este unul luxos, insa este foarte curat (zilnic se face curatenie in camere), angajatii sunt mai mult decat amabili, iar micul dejun variat. Si un mare plus pentru fresh-ul proaspat de portocale si produsele calde de patiserie, facute in-house. Demn de mentionat este si faptul ca hotelul pune la dispozitia oaspetilor ceai, cafea si ciocolata calda all day long.

In ceea ce priveste transportul, daca data trecuta am optat pentru plimbarea la pas si deplasat cu trenul intre destinatii (Monaco si Cannes, am povestit aici), de data aceasta am ales sa inchiriem masina, intrucat ne propusesem sa ajungem si in Saint Tropez, dar si in mai multe satuce si orasele care ar fi greu de atins daca nu ai o masina la dispozitie. Asadar, am rezervat masina online, de la Goldcar. Pretul pe zi, pentru a rezerva masina, este unul modic (cel putin pentru aceasta perioada), 12 euro pe zi pentru o masina micuta, precum Fiat 500 sau Citroen C1. Insa noi am ales optiunea Mega Relax Cover si am platit in total 172 euro. Optiunea Mega Relax Cover inseamna ca masina este acoperita in caz de daune mai mari si ca nu mai platim nicio garantie, adica 1100 euro. Am lasat doar un depozit de 100 de euro, suma ce ne-a fost blocata pe card si care urmeaza a fi deblocata in 30 de zile, daca masina este returnata cu plinul facut.
Ce trebuie sa stiti daca inchiriati masina este faptul ca parcarea pe Coasta de Azur nu este tocmai ieftina si nici prea usor gasit. Locuri la liber se gasesc foarte greu, in rest se parcheaza doar in parcari amenajate, unde pretul variaza intre 2 si 8 euro pe ora, in functie de zona. Bineinteles, daca se opteaza pentru plata pe o zi intreaga, pretul nu se va calcula la ora, ci va fi o suma pentru intreaga zi. De exemplu, noi am lasat masina peste noapte in parcarea Palmeira, situata la 600 de metri de Hotel Locarno, unde prima ora de parcare costa 3 euro, iar 24 de ore costa 23.90 euro.
In ceea ce priveste mesele, am mancat doar la restaurant (comparativ cu data trecuta cand am testat si fast-food-uri), iar costul unei mese pentru 2 persoane, cu bauturi incluse, variaza intre 40 si 60 de euro.

Ziua 1: Saint Tropez
Saint Tropez a fost prima destinatie din sejurul nostru si, intrucat eram tare nerabdatori, am pornit spre acolo direct de la aeroport. Am ales sa mergem prin orasele si nu pe autostrada, pentru a putea admira in toata splendoarea ei frumusetea Rivierei franceze, mai ales ca vremea a fost deosebit de prietenoasa. Desi drumul nu este lung ca distanta (aproximativ 110 km din Nisa pana in Saint Tropez), este serpentinos si cu limita de viteza, asa ca l-am parcurs in aproximativ 3 ore si jumatate, cu un mic popas in Cannes si o plimbare scurta pe plaja din Antibes.


Odata ajunsi in Saint Tropez, am mers la Muzeul Jandarmeriei, locul in care s-a filmat celebra serie a filmului ”Jandarmii din Saint Tropez”, cu Louis de Funes in rolul principal. Un film pe care l-am urmarit cu interes alaturi de parintii mei si care mi-a bucurat copilaria si adolescenta.
Muzeul va invita sa descoperiti istoria acestei cladiri care a devenit un loc emblematic in urma realizarii filmelor cu jandarmii si a gazduit brigada Saint-Tropez din 1879 pana in 2003. Muzeul se intinde pe 2 etaje si cuprinde expozitii temporare, expozitii cu uniformele jandarmarilor si alte elemente de recuzita din film si o introducere in istoria cinematografiei din Saint-Tropez. Este un loc pe care trebuie neaparat sa il vizitati daca ati urmarit macar o data ”Jandarmii din Saint Tropez”, garantez ca veti fi cuprinsi de nostalgie, dar si de o stare de bine.
Biletul de intrare la muzeu costa 5 euro de persoana, iar daca mergeti cu masina puteti parca in parcarea din spatele muzeului. Noi nu am platit, intrucat am ajuns duminica si era totul la liber👍.


Saint Tropez nu a fost atat de animat cum ar fi probabil intr-o zi de vara, insa ne-am plimbat in voie prin portul decorat pentru sarbatorile de iarna si ne-am lasat pierduti pe stradutele inguste, dar atat de ofertante si de instagramabile, din centrul vechi al orasului.

Ziua 2: Colline du Chateau, Villefranche sur Mer si Les Jardins de Rothschild

A doua zi din sejurul nostru am dedicat-o vizitarii unui obiectiv turistic din Nisa, pe care il ratasem data trecuta – Colline du Chateau, situat intre portul din Nisa si orasul vechi. Colina are o inaltime de 92 de metri si ofera o priveliste superba asupra orasului.
Pe colina se poate ajunge fie pe jos, fie cu trenuletul, fie cu liftul, fie cu masina (exista parcari amenajate cu plata, prima jumatate de ora este gratuita), iar acolo se pot vizita Turnul Bellanda care gazduieste Muzeul Naval, Cimitirul din Nisa, parcul colinei, cascada artificiala si ruinele castelului.


Si….nu va speriati daca la ora 12:00 ziua veti auzi o bubuitura puternica (pe care noi am auzit-o si ne-am speriat, evident😅. Acesta este un obicei vechi din anul 1860, cand Sir Thomas Coventry, un colonel in armata britanica, a solicitat municipalitatii din Nisa sa traga zilnic cu tunul la ora 12, pentru a-i reaminti sotiei lui uituce ca era timpul sa-i serveasca masa de pranz 🤯.

Dupa vizita la Colline du Chateau, plimbarea de a doua zi a continuat in micutul oras (comuna) Villefranche sur Mer, situat la 6 kilometri de Nisa. Noi am ajuns cu masina in Villefranche, insa se poate ajunge foarte rapid cu trenul sau chiar cu city-bus-ul turistic hop on-hop off luat din Nisa.
Villefanche sur Mer este un orasel absolut minunat, pe care il poti parcurge la pas. Desi nu are reputatia de care se bucura Cannes, Saint Tropez, Monaco, Villefranche te atrage prin liniste, peisajele superbe, strazile inguste, colorate si terasele amenajate pe malul marii. Noi am petrecut cateva ore in Villefranche sur Mer, timp in care ne-am plimbat fara o directie anume si am servit masa la un rooftop cu view direct spre mare – Mayssa Beach.

Ziua s-a incheiat cu vizita la Jardins de Rothschild, obiectiv turistic situat la aproximativ 10 kilometri de Nisa. Gradinile Rothschild, care includ si Vila Ephrussi, sunt o emblema a Coastei de Azur si isi uimesc vizitatorii cu frumusetea lor. Proprietatea (vila si gradinile) a fost construita intre anii 1905-1912 si a apartinut baroanei Beatrice de Rothschild, iar spre finalul vietii a decis sa o doneze catre Institul de Arte Frumoase, ea insasi fiind o mare iubitoare si colectionara de obiecte de arta si seturi de portelan unicat.
Vila Ephrussi are vedere directa spre Marea Mediterana si a fost decorata cu piese de mobilier antic si cu o colectie impresionanta de lucrari de arta. Iar de jur imprejurul vilei se intind Gradinile de Rothschild, 9 la numar, ce au fost amenajate pe parcursul a cativa ani si ingrijite de 30 de gradinari. Gradinile gazduiesc o mare varietate de plante luxuriante, avand fiecare o tematica aparte: gradina franceza, gradina japoneza, gradina spaniola, gradina provensala, gradina florentina, gradina de trandafiri, gradina de piatra, gradina exotica plus o gradina de Sevres.
Pretul unui bilet de acces la Gradinile de Rothschild este de 16 euro si include vizita vilei, care se intinde pe 2 etaje, un ghid audio si vizita in cele 9 gradini. Cu riscul de a repeta, este un loc fabulos, o emblema pentru Coasta de Azur, care pe noi ne-a cucerit de la prima vedere.

Ziua 3: Eze si fabrica de parfumuri Fragonard
Destinatia pentru cea de-a treia zi de calatorie a fost Eze, o localitate micuta situata intre Nisa si Monaco, unde se poate ajunge foarte usor cu masina, dar si cu autobuzul sau trenul. Desi un oras micut, din Eze nu lipsesc locatiile de lux, precum hoteluri de 5 stele cunoscute in intreaga lume si restaurante cu stele Michelin, ce atrag an de an celebritati.
Insa, punctul principal de atractie din Eze este reprezentat de cetatea medievala, care se afla la o inaltime de 429 metri deasupra marii. Stradutele intortocheate din cetate, drumurile pietruite, magazinele de suvenire, restaurantele si privelistea de vis asupra marii transforma Eze intr-unul dintre cele mai frumoase orasele de pe Riviera Franceza.
Dupa ce am hoinarim prin intreaga cetate, am ajuns si la Gradinile Exotice, locul de unde te poti bucura de cea mai frumoasa panorama si de o varietate de plante exotice. Biletul de intrare este 4 euro si se poate cumpara fie de la un tonomat de la baza cetatii, fie direct de la intrarea in gradini.

Un alt loc din Eze ce nu trebuie ratat, mai ales de catre doamne si domnisoare, este fabrica de parfumuri Fragonard, al carei tur, gratuit, se termina cu o vizita in magazinul Fragonard, unde veti avea ocazia de a testa parfumuri autentice si de a le achizitiona la un pret mai bun decat in celelalte magazine Fragonard, duty-free-uri etc. Bineinteles ca nici noi nu am plecat cu mana goala de acolo.
Fabrica Fragonard se poate vizita in fiecare zi intre orele 09:30 – 18:00, iar tururile se organizeaza din 30 in 30 de minute, cu exceptia intervalului 12:00 – 14:00, cand este pauza de pranz. Nu este nevoie de nicio formalitate speciala pentru a vizita fabrica, pur si simplu va prezentati la receptie, iar acolo veti fi intrebati daca doriti tur in limba engleza sau franceza.
Intreaga vizita este acompaniata de un ghid al fabricii, care explica pe indelete procesul de fabricare a parfumurilor si a produselor cosmetice si, mai ales, diferentele dintre parfum, apa de parfum, apa de toaleta si apa de colonie. By the way, stiati ca dintr-un parfum pur se aplica doar 2 pufuri si, daca este pastrat in recipientul corespunzator, acesta isi poate pastra aroma pana la 60 de ani? Si, inca un lucru foarte interesant pe care l-am aflat in cadrul vizitei noastre la fabrica Fragonard a fost faptul ca nu exista parfum pur pentru barbati, ci doar pentru femei si unisex. Asa ca noi ne-am cumparat un parfum Fragonard unisex, pentru a ne bucura amandoi de el🤭.

Ziua 4 – Menton si Nisa
Ultima zi a city-break-ului nostru a fost alocata pentru a vizita Menton, unul dintre cele mai cunoscute si colorate orase de pe Coasta de Azur. Menton este situat la o distanta de 30 de kilometri de Nisa, adica un drum de aproximativ 40 de minute cu masina si are o multime de influente de origine italiana, care se reflecta mai ales in gastronomia locala.
Menton este un alt oras ce poate fi parcurs la pas, traversand centrul vechi, parcurile si ajungand pe faleza impanzita cu terase si restaurante, unde puteti savura o bautura sau un preparat de mancare, scaldati de razele soarelui si de sunetul marii.
Ceea ce ne-a placut foarte mult in Menton a fost faptul ca era impodobit pentru Craciun si a fost tare dragut sa vedem decoratiuni, globulete si instalatii printre palmieri si portocali. Parca ar merge un Craciun mai altfel, nu-i asa?

Seara ultimei zile de vacanta ne-am petrecut-o in Nisa, cu care eram deja atat de familiarizati🙂, iar cina am servit-o in mall-ul Nice Etoile, unde ultimul etaj este amenajat sub forma unei piete italiene autentice, ce pune la dispozitia clientilor preparate precum pizza, paste, salate si deserturi delicioase.

Cam atat despre calatoria noastra pe Coasta de Azur. Daca aveti si voi recomandari si sfaturi utile pentru o calatorie pe Riviera Franceza, le astept cu mare drag in comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook