Tocanita de post cu ciuperci
Reteta de post
La noi acasa, izolarea a inceput inca de pe 9 martie, nu pentru ca ni s-ar fi impus, ci pentru ca am inteles ca nu este de joaca si am ales sa ne protejam pe noi si pe ceilalti.
Ca tot omul, in vremuri de pandemie, am inceput si eu sa petrec timp prin bucatarie si sa gatesc, o activitate cu totul noua pentru mine, dat fiind faptul ca pana acum Andrei era bucatarul sef in casa.
Surprinzator, mi-au ieșit toate felurile de mancare pe care le-am incercat si, pentru ca nu am respectat niște retete clare, ci le-am mai intrebat pe mamele noastre si in rest am actionat „dupa ureche”, va voi impartași si voua retetele mele simplificate si cu gust bun.
Astazi am gatit tocanita de ciuperci cu mamaliga, este foarte simplu de facut, iar timpul de preparare este de 25 – 30 de minute.
Ingrediente necesare pentru 2 portii de tocanita cu ciuperci, de post:
- 400 de grame de ciuperci (eu am folosit ciuperci din conserva, se pot folosi si ciuperci proaspete);
- o ceapa;
- 3 catei de usturoi;
- ½ ardei gras/capia;
- 2-3 linguri pasta de tomate;
- praf de patrunjel (nu prea suntem fani verdeturi proaspete);
- sare, piper;
Cum se prepara tocanita de ciuperci
Am tocat marunt ceapa, usturoiul si ardeiul, am adaugat sare si piper si le-am calit cateva minute, pana s-au inmuiat, intr-o tigaie cu putin ulei. Am adaugat apoi ciupercile si jumatate de cana de apa si le-am lasat la fiert inca 10 – 12 minute. Nu adaugati mai multa apa, deoarece ciupercile isi lasa si ele si riscati sa va iasa un fel de ciorbita.
Dupa ce au fiert si ciupercile, am pus 3 linguri de pasta de tomate, am presarat patrunjelul uscat si am mai lasat la fiert intregul amestec timp de 5 minute. La final, insa este optional, eu am adaugat strict pentru decor cateva rosii cherry, bucati de dovlecel si de vanata calite.
Am servit tocanita cu mamaliga, dar, la fel de bine, se poate servi si cu orez. A fost delicioasa si merita sa o incercati si voi, mai ales daca tineti post.
Spor la gatit!