Una dintre cele mai bune carti de dezvoltare personala
Arta subtila a nepasarii
Nu ma dau in vant dupa cartile de dezvoltare personala, desi, recunosc, am citit cateva in ultimii ani pentru a-mi forma o parere si pentru a vedea daca ma ajuta sau nu in vreun fel. Nu generalizez, insa cele mai multe dintre ele mi-au cauzat frustrari si asteptari false, incepusem sa ma intreb cum de altii pot sa isi depaseasca atat de repede problemele si stresul zilnic, cum de isi pot schimba viata peste noapte si eu nu pot, cum de pot fi atat de detasati si asa mai departe. Drept urmare, am decis sa fiu mai selectiva in ceea ce priveste cartile pe care le citesc.
Si totusi, a existat o carte din aceasta categorie care mi-a captat atentia si care a fost, realmente, diferita de toate celelalte. Este vorba despre “Arta subtila a nepasarii” de Mark Manson, o carte scrisa intr-un limbaj familiar, concis si anecdotic, in care autorul ne invata ca nu trebuie sa ne schimbam pentru a fi fericiti, ci, pur si simplu, trebuie sa ne perfectionam in invingerea obstacolelor si in felul in care reactionam la anumite situatii.
In “Arta subtila a nepasarii”, Mark Manson ne sfatuieste sa prioritizam ceea ce conteaza cu adevarat si ne invata sa nu ne mai pese de acele lucruri care ne tin in loc si cu care nu ne identificam. Spre deosebire de marea majoritate a cartilor de dezvoltare personala, unde schimbarea este primordiala, in cartea lui Mark Manson nu schimbarea conteaza, ci acceptarea. Trebuie sa ne acceptam asa cum suntem, sa ne acceptam temerile, greselile si incertitudinile, sa ne exprimam sentimentele si emotiile si, abia dupa ce vom reusi sa facem toti acesti pasi, vom gasi increderea si curajul pe care le cautam cu atata indarjire, dar si starea de bine si linistea sufleteasca. Nepasarea despre care vorbeste Manson nu inseamna in nici un caz indiferenta, ci se refera la toleranta si la bunatate, insa doar pentru acele situatii care conteaza cu adevarat.
Asadar, va recomand sa cititi “Arta subtila a nepasarii”; nu o sa va ajute sa va treziti plini de pozitivitate, schimbati, lipsiti de orice urma de stres si cu o viata noua, ci, asa cum autorul spune: “pentru a avea o viata mai buna, trebuie sa stim nu cum sa transformam lamaile in limonada, ci cum sa le toleram mai bine.”
Cartile de dezvoltare personala sunt mereu utile dupa parerea mea, cu atat mai mult in pragul varstei de 30 de ani cand multe schimari intervin in viata noastra emotionala, sociala si profesionala. A se accepta cu imprefectiunile si slabiciunile sale e primul pas inspre ameliorarea vietii sale si inceperea primilor pasi spre un viitor care sa ne satisfaca mai mult pe plan psihic si emotional.