Crama de Piatra
La aproximativ o ora de mers cu masina de Bucuresti, am descoperit locul perfect pentru a petrece un weekend inedit, pentru a te relaxa, a te bucura de o degustare de vin, a manca preparate delicioase sau a-ti organiza propriul eveniment. Este vorba despre Crama de Piatra, situata in satul Vadu Sapat, chiar la granita judetelor Prahova si Buzau.
Crama de Piatra nu este doar o crama. Este o locatie de tip boutique, ce iti ofera o experienta completa, dispunand de 11 camere de cazare, de un restaurant cu preparate reinterpretate ce poarta semnatura lui Chef Marius Greab, de un tur ce include o degustare de vin ca la carte, de o terasa (deschisa in sezonul cald) si, din luna februarie, si de o sala de evenimente.
Noi am optat pentru a petrece weekend-ul aniversar la Crama de Piatra (3 ani de cand ma ceruse Andrei in casatorie) si a fost o alegere foarte inspirata din toate punctele de vedere, mai ales pentru ca David, proprietarul cramei, a avut grija sa ne simtim bine, ne-a stat la dispozitie pentru orice am avut nevoie, ne-a spus povestea cramei si ne-a insotit la degustarea de vin🍷🍷.
Povestea cramei este una ce dateaza de peste 100 de ani, aceasta fiind construita, intre 1909-1912, de catre mesteri italieni ajunsi in podgoria Dealu Mare, unde au dat nastere si altor doua crame. In acest timp, Clinciu Ion, edil de Bran, a ajuns in zona si s-a casatorit cu o fata de boier din zona. La nunta au primit ca zestre 20 de hectare de vita de vie, lucru care l-a indemnat pe Clinciu Ion sa construiasca o crama si un conac, folosind ca materie prima piatra. La intrarea in actualul beci poate fi observat si astazi blazonul inscriptionat in piatra, cu initialele C. I si anul 1912.
Din perioada interbelica si pana in anul 1995, unitatea viticola a fost administrata de Cramele Prahova. Dupa 1995, a urmat o perioada de 23 de ani de pauza, timp in care degradarea si-a spus cuvantul in ceea ce priveste cladirile de pe terenul Cramei.
Din anul 2018, Crama a fost preluata de familia lui David si au inceput lucrarile de restaurare. Crama si beciul au fost refacute, insa vechiul conac se afla intr-o stare avansata de degradare, astfel ca a fost daramat si, in locul lui, a fost ridicata actuala cladire ce adaposteste camerele si restaurantul. Ceea ce este de admirat, pe langa toata munca depusa pentru a da nastere acestui loc superb, este faptul ca in procesul de reablitare au fost pastrare o multime de elemente si materiale salvate din vechea constructie. Iar aspectul intregii locatii este unul wow, predomina lemnul, luminile ambientale si detaliile fine, iar fiecare camera poarta numele unui soi de struguri.
In aceeasi nota calda si moderna se incadreaza si restaurantul si barul, aflate sub conducerea lui Chef Marius Greab. Am incercat o buna parte dintre preparate si, va spun cu mana pe inima, sunt delicioase si arata intr-un mare fel…instagramabil. Ne-au placut la nebunie mamaliga prajita cu usturoi, slaninuta, branza de capra si ceapa murata in casa (must try), muschiuletul de cerb cu piure de conopida, ciuperci si trufe, platoul fritto-miso si, bineinteles, tiramisu homemade cu fructe de padure. Nici micul dejun nu este mai prejos, este inclus in pretul cazarii si va puteti delecta cu humus, zacusca, salata de vinete, dulceturi, toate homemade, legume, fructe, branzeturi si mezeluri locale.
Siiii 🔝 ajungem si la partea cea mai interesanta – degustarea de vinuri, direct de la sursa, alaturi de un platou cu branzeturi si povestile incantatoare ale lui David despre cules, productia de vin si soiuri. De retinut faptul ca productia de vin este una limitata la Crama de Piatra, anual fiind imbuteliate aproximativ 20.000 de sticle de vin. Printre soiurile cultivate se numara Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra si Feteasca Alba. Acestea ajung in sticle purtand etichetele Boian, fara a fi supuse niciunui tratament chimic. Vinul Boian poate fi achizitionat direct de la Crama de Piatra, consumat in cadrul restaurantului, dar si in cateva restaurante din Bucuresti si din tara.
Pretul pentru o noapte de cazare la Crama de Piatra este de 380 lei si include micul dejun, iar pentru o experienta completa, neaparat rezervati si un tur cu degustare!🥴
Post Comments (1)